Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

Volkswagen Caddy (2021)

Popolnoma novi Volkswagen Caddy zasnovan na MQB platformi se predstavlja z večjo notranjo prostornostjo, izboljšano povezljivostjo in napredno varnostno tehnologijo.

Luč sveta je ugledala peta generacija uspešnega Volkswagnovega družinskega in lahkega dostavnega vozila, z mnogimi inovacijami. Novi Caddy bo na voljo kot dostavnik, družinski kombi in kamper (California).

Kupce bo navdušilo 93 mm dodatne dolžine in 62 mm več širine glede na predhodnika, s povečano širino med kolesi za večjo nosilnost. Zelo sodobna novost je najnovejši digitalni kokpit, nameščen v povsem novi armaturni plošči z manj gumbi. Velikosti dodatnega informacijskega zaslona segajo od 6,5 do 10 palcev. Zastarelo mehanično ročno zavoro je nadomestil elektronski sistem, standarden na vseh modelih. Praktična novost za dostavna podjetja je sistem We Connect, preko katerega je vozilo ves čas povezano preko interneta in ostalih storitev.

Poudarek na varnosti je prinesel kar 19 asistenčnih sistemov. Kot prvi pri Volkswagnovih komercialnih vozilih je sistem Travel Assist, ki združuje funkcije ohranjanja voznega pasu, aktivnega tempomata in ostalih sistemov za varovanje voznika. Za lažje manevriranje s prikolico je na voljo Trailer Assist, predstavljen že na novem Crafterju. Poganjajo ga trije dizelski motorji z močjo 75 KM, 102 KM ali 123 KM. Uporaba AdBlue dodatka za 12 odstotkov zmanjša izpuste. Trenutno zadnji motor v paleti je 1,5- litrski turbo bencinar s 114 KM.

Za preoblikovano zunanjost s čistejšimi linijami je zaslužna MQB platforma, krasijo jo novi LED žarometi in pokončna LED svetila zadaj. Spremenili so tudi sistem poimenovanja, osnovni model se imenuje preprosto Caddy, srednji ima oznako Life, vrh ponudbe pa Style. Cene potniških izvedenk se bodo pričele pri 22.462 evrih, medtem ko bo bencinska različica slabih 500 evrov dražja. V kolikor vam pogled sega proti samodejnemu menjalniku, boste za ta dodatek morali odšteti še dobra dva tisočaka več. Povsem dostavna različica Cargo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, bo na ceniku pričela s ceno 19.516 evri.

Caddy California

Kompakten avtodom bo na slovenske ceste zapeljal v jesenskih mesecih, ko bodo znane tudi cene. Caddy California je zasnovan na enaki platformi kot peta generacija Caddy dostavnika. Tako prejema enake nadgradnje šasije in motorno paleto, z izbiro med osnovnim litrskim trivaljnim bencinarjem s 114 KM ter 2-litrskim dizlom s 75, 102 ali 123 KM.

Na zunaj ohranja skoraj identičen videz kot standarden model, vse od platišč, do svetil, ostaja tudi ogromna panoramska streha za užitek ob spanju pod zvezdnim nebom. Podobnosti se končajo ob pogledu na notranjost. Obsežna predelava prinaša dva metra dolgo zložljivo ležišče, okna pa so prejela senčila za večjo zasebnost. Kot pri večji Californiji so namestili zložljivo mizo s stoli, številni priklopi pa omogočajo namestitev različnih počitniških dodatkov. Seveda bo potovalni Caddy prejel najnovejši MIB3 informacijski sistem z 10-palčnim zaslonom in kopico voznih ter varnostnih asistenčnih sistemov. Verjetno najbolj zaželen bo pripomoček za lažjo vleko prikolice.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com, VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button