Gospodarska vozilaNovice

Tu je nova GMC Sierra Heavy Duty!

VIDEO: Američanka, ki opravlja najtežja dela.

Pri General Motorsu so v salone poslali svojega nadgrajenega prvaka v težki kategoriji – GMC Sierro Heavy Duty ali krajše kar HD. Prenova najzmogljivejše različice je bila načrtovana že pred časom, vendar sta pandemija in dobava mikrokrmilnikov vse skupaj premaknili na modelno leto 2024. Kaj torej GMC Sierra HD, ki prihaja v 2500 in 3500 različicah, svojim kupcem nudi?

 

Za začetek silovito vlečno moč 16-ih ton, kolikor zmore najbolj delovno usmerjena različica 3500, medtem ko je ta vrednost skoraj polovico manjša pri osnovni 2500 izvedenki. Za delo sta zadolžena dva agregata, in sicer 6,6-litrski V8 bencinski agregat (407 KM, 629 Nm) ter prenovljeni prav tako 6,6-litrski Duramax V8 turbodizel s 477 KM in zajetnimi 1.322 Nm navora. Zdaj je razlika v vlečni moči morda bolj nazorna. Pri GMC-ju trdijo, da ima nova Sierra HD najbolj dovršen keson v svojem segmentu, takisto velja za 13,4-palčni osrednji multimedijski zaslon in nudi večopravilna Multipro vrata kesona. Kaj točno to pomeni, si oglejte v spodnjem videu.

 

Tiste bolje založene različice so opremljene z Allisonovim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, 14-imi kamerami za kar najboljši pregled okolice vozila in kopico tako praktičnih kot udobnostnih dobrot. GMC Sierra HD je na voljo v treh klasičnih različicah PRO, SLE in SLT, sledita dve izrazito terenski opciji AT4 in AT4X s številnimi »off road« dodatki in možnostmi ter nenazadnje še premijski Denali in Denali Ultimate izvedenki za najbolj zahtevne ljubitelje »asfaltnih« poltovornjakov.

 

GMC Sierra je že v svoji osnovni izvedbi na evropskih tleh prej butična izjema kot reden gost, medtem ko bi Heavy Duty različico iskali z lupo. Onkraj Atlantika se cene prično pri približno 50 tisočakih, medtem ko lahko v Nemčiji zasledimo skoraj dvakratne vrednosti za primerljiv voz. Cena pri nas je torej poravnana z evropskimi SUV priključnimi hibridi višjih kategorij, ki so brez delovnih navad podrejeni ekologiji – kot sodobna mladež …

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button