Gospodarska vozilaNovice

Tu je Ford F-150 za modelno leto 2024

VIDEO: Novi Fordov gorjan tudi za slovenske gavče!

Pri modrem ovalu so ponoči svetu razkrili nekoliko modificirano aktualno linijo F-150, vozilo, ki v svoji 14. generaciji že desetletja vzdržuje Fordov primat pri prodajnih številkah. Lani so pri Fordu prodali 787.000 primerkov serije F, kar pomeni, da je pickup ne glede na svoje gabarite in pogon na tretjem mestu v globalnem merilu. Ikonični poltovornjak po novem ponuja projekcijski zaslon, še večje digitalne zaslone, novo Pro Access inovativno zasnovo vrat kesona in seveda še več priročnih ter varnostno-asistenčnih rešitev. K sreči ohranja tudi V8 pod zajetnim motornim pokrovom.

Videz

Cilja prenove sta bila torej dva – še več tehnologije in prihod hibridnega pogona, ki bi morda prepričal še več evropskih kupcev. Oblikovni popravki so skromni, čeprav opazni. Višji sklopi opreme prinašajo nove LED svetlobni podpis dnevnih luči, ki dopolnjuje pravokotno zasnovano masko hladilnika. Na njej se bohoti velik moder oval z napisom znamke. Naj se ve iz katerega plemena prihaja poglavar poltovorjakov. Nasploh se zdi prenovljeni F-150 še bolj kockast kot aktualni model, pri čemer so oblikovalci izredno lahkotno dotaknili tudi zadka. Skratka, voz je bil deležen manjšega kozmetičnega tretmaja, ki ga po našem občutku naredi še za odtenek bolj robustnega.

Pogon

Poglejmo v prenovljeno motorno paleto. Prej osnovni 3,3-litrski V6 bencinski agregat (294 KM in 359 Nm) je zdaj zamenjal 2,7-litrski twin-turbo EcoBoost V6 (330 KM in 542 Nm), ki mu sledi 3,5-litrski twin-turbo EcoBoost V6 (406 KM in 680 Nm). Slednji je na voljo tudi v High Output različici s 456 KM in 690 Nm navora, ki je rezervirana za Raptor izvedenko.

Alternativo trojici predstavlja hibridni PowerBoost pogon s prav tako 3,5-litrskim agregatom na čelu, ki zaenkrat zavzema zgolj 10 odstotni prodajni delež, kar želijo Fordovci v prihodnjem letu podvojiti. Če odmislimo Raptor izvedenki je hibridni dvojec najbolj zmogljiv, saj so iz oktansko-električne simbioze iztisnili 436 KM in 773 Nm navora. Dotični voz bo serijsko opremljen tudi s Pro Power Onboard pretvornikom v tovornem predelu z zmogljivostjo 2,4 kW, ki bo hranil vaše električno orodje kjerkoli in kadarkoli, ob doplačilu pa boste lahko pitali porabnike v skupni zmogljivosti kar 7,2 kW.

Pravi kavboji bodo morda raje posegli po V8 agregatih. Prvi je petlitrski Coyote V8 atmosferec, Fordov staroselec pod motornimi pokrovi, ki pri novem F-150 razvije nekaj več kot 400 »konjičev«, medtem ko bo najbolj zahtevne nasitil prisilno polnjeni 5,2-litrski Predator V8 z več kot 700 KM in 868 Nm navora, ki bo na voljo zgolj v Raptor R nabriti različici.

Modernizacija tehnologije

Čeprav je arhitektura ambienta F150 pravzaprav enaka, je po novem deležna še več digitalizacije. V osnovi jo tvorita dva 12-palčna zaslona, ki ju dopolnjuje prvič nameščeni voznikov projekcijski zaslon za prikaz osnovnih informacij na vetrobranskem steklu, ki jih dopolnijo podatki izbranega načina vožnjo – ali BlueCruise sistema, ki omogoča delno avtonomno vožnjo na avtocestnih odsekih, ali podatki o vleki ter nenazadnje lahko tudi podatki o terenski vožnji. Odvisno od izbranega načina vožnje torej.

Uvodoma omenjena Pro Access inovativna zasnova vrat kesona omogoča njihovo odpiranje v treh predhodno nastavljenih kotih – 37 stopinj za hiter dostop, 70 ali nenazadnje 100 stopinj. Tako vam vrat tovornega dela ne bo potrebno spustiti, temveč jih zgolj odprete na stran, medtem ko vam je v pomoč pri vstopanju priročna stopnička.
Ford F-150 v osnovi opremljen z desetimi voznikovimi varnostno-asistenčnimi pomočniki, ki so sedaj še nekoliko pametnejši. Med novitete so tokrat dodali sistem za opozarjanje pred izstopom iz vozila, ki zazna vozila, kolesarje in pešce, ki bi vam znali stopiti na pot. Med sveže dobrine lahko štejemo tudi izboljšano funkcijo SVS (Stolen Vehicle Services), ki bo lastnika vozila preko njegove mobilne aplikacije opozorila na nenačrtovano premikanje vozila.

75 odstotkov lastnikov F-150 svoje vozilo kupi zaradi vlečnih zmogljivosti. Slednje ostajajo nespremenjene, torej največ 1,1 tone na kesonu in dobrih 6 ton vleke – številke so seveda odvisne od izvedenk. Pri tem nikakor niso pozabili na vse dodatne tako delovne, povezljivostne kot terenske elemente, kot je recimo sprednja vlečna kljuka z navijakom. Skratka, Ford F-150 bo zadostil mnogoterim uporabnikom na tehnično še bolj dovršen način.
Cene onkraj Atlantika se bodo pričele pri ugodnih 35 tisočakih, nekoliko višje kot sedaj, medtem ko bo prenovljen F-150 v salone zapeljal kmalu po silvestrovanju. Cene na evropskih tleh pa so predmet zase in bodo nekajkrat višje, saj hitro presežejo 100 tisočakov …

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button