NovicePredstavitve

Toyota Highlander in Hilux

Toyota je danes predstavila svoja terenca, ki pa sta si vseeno precej različna.

Toyota je danes predstavila svoja terenca, ki pa sta svojo namembnostjo precej raznolika. Če denimo Highlander predstavlja vrh v segmentu prostočasnih terencev, pa je Hilux prava delovna mula, ki pa vseeno želi ponuditi več udobja kot smo ga navajeni v segmentu poltovornjakov.

Toyota Highlander

Highlander, ki je na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom, dopolnjuje linijo športnih terencev znamke Toyota, v kateri so že RAV4 v segmentu D, C-HR v segmentu C in prihajajoči Yaris Cross v segmentu B.

Highlander je zasnovan na platformi TNGA-K, ki omogoča prostorno potniško kabino in manjšo porabo goriva. Vsebuje vse prednosti, s katerimi se ponašajo športni terenci znamke Toyota. V potniški kabini je na voljo sedem sedežev, medtem ko v dolžino meri 4966 mm, širok je1930 mm in 1755 mm. Njegova medosna razdalja znaša 2850 mm. Novi Highlander je na voljo v osmih barvah, med katerimi je tudi povsem nova barva Moondust, ki s svojim dvoslojnim nanosom dodatno poudarja svoj kovinski videz.

Nadzorna plošča je zasnovana okoli 12,3-palčnega osrednjega multimedijskega zaslona. Njegova zasnova, ki se subtilno prepleta z nadzorno ploščo, ustvarja vtis dodatne širine. Premijski vtis še dopolnjuje 7-palčni voznikov zaslon. Na 12,3-palčnem osrednjem multimedijskem zaslonu so na voljo navigacija in povezavi Apple CarPlay in Android Auto. Na voljo so tudi 3-področna klimatska naprava, ogrevani in prezračevani sprednji in zadnji sedeži, projekcijski zaslon, 1200-vatni avdiosistem JBL z 11 zvočniki, površina za brezžično polnjenje mobilnih naprav in digitalno vzvratno ogledalo, ki projicira dogajanje za vozilom, na da bi mu pogled zastirali potniki, ki sedijo v zadnjih dveh vrstah.

Prtljažni prostor omogoča prostoročno odpiranje in zapiranje. Ima 332 litrov prostornine, v 7-sedežni konfiguraciji pa je pod tlemi na voljo še dodatnih 27 litrov. Če so zloženi vsi sedeži druge in tretje vrste, se prostornina poveča na 1909 litrov. Višji paketi opreme ponujajo 20-palčna lita platišča, kovinske podložne plošče, strešne sani, projekcijske luči LED s sistemom za visokotlačno čiščenje, električno odpiranje prtljažnih vrat, modro ambientalno osvetlitev, usnjene sedeže, električno nastavljive sprednje sedeže z ogrevanjem in spominsko funkcijo, prestavne ročice ob volanskem obroču, sistem za zaznavanje prečnega prometa in monitor BGM.

Highlander je opremljen s hibridnim pogonskim sklopom četrte generacije, ki združuje 2,5-litrski bencinski motor Atkinsonovega cikla Hybrid Dynamic Force ter sprednji in zadnji elektromotor s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i. Opremljen je tudi z zmogljivo nikel-metalno hibridno baterijo, ki je nameščena pod drugo sedežno vrsto. Highlander lahko jadra na električni pogon do hitrosti 125 km/h, poleg tega pa lahko vleče do dve toni težko prikolico. Skupna sistemska moč vozila znaša 248 KM. Highlander Hybrid od 0 do100 km/h pospeši v 8,3 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša 180 km/h. Poraba goriva po ciklu WLTP znaša 6,6 l/100 km, emisije CO2 pa 149 g/km.

Novi Highlander Hybrid ima novi električni štirikolesni pogon AWD-i (All-Wheel Drive-intelligent) brez mehanske povezave med osema, ki pa ima na zadnji osi nameščen elektromotor za prenos maksimalnega navora na zadnja kolesa. Zadnji elektromotor ponuja 121 Nm navora in je sposoben dobaviti 1300 Nm vlečne sile na zadnja kolesa. Razporeditev navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi se giblje med 100:0 do 20:80, odvisno od voznih razmer.

Cene Highlanderja se bodo v Sloveniji pričele pri 49.900 evrih, za najbolje opremljeno (Premium) različico pa boste morali odšteti 61.500 evrov, pri čemer pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bodo našli 50 novih lastnikov.

Toyota Hilux

Hilux je že od svoje predstavitve leta 1968 znan kot neuničljivo in neustavljivo vozilo. Avanturisti so z njim osvojili severni tečaj, se vozili po islandskih vulkanih in snežno-ledenih prostranstvih Antarktike. Leta 2019 se je uvrstil tudi na zmagovalni oder legendarnega relija Dakar. Tudi v Evropi se segment poltovornjakov (pick-up) vsako leto povečuje. V letu 2015 je bilo prodanih 154.000 modelov, do leta 2023 pa je načrtovano 35-odstotno povečanje na 208.000 primerkov. Razlog za tolikšno rast je v dvojni uporabnosti teh vozil, saj so zanimiva za poslovne in zasebne uporabnike.

Novi Hilux združuje oblikovno prenovljeni sprednji del avtomobila in zmogljivi 2,8-litrski pogonski sklop, ki izboljšuje terenske in cestne zmogljivosti avtomobila. Prenovljena različica se ponaša tudi z višjo stopnjo udobja, bogatejšo serijsko opremo in še večjo uporabnostjo, zaradi katere je zanimiv za poslovne in zasebne uporabnike. Novi Hilux Double Cab Invincible je 5 mm krajši in 45 mm širši od svojega predhodnika in v dolžino meri 5325 mm, širok je 1900 mm in visok 1815 mm. Tovorna površina pa je dolga od 1525 do 2315 mm (odvisno od karoserijske različice). Nosilnost vozila znaša eno tono, poleg tega zmore vleči tudi 3,5 tone težko prikolico. Na voljo je v štirih karoserijskih različicah.

Novi Hilux poganja zmogljivejši 2,8-litrski dizelski motor, ki zmore 204 konjskih moči in 500 Nm navora. Novi 2,8-litrski pogonski sklop je na voljo s karoserijskima različicama Extra Cab in Double Cab. Opremljen je s 6-stopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in sistemom Start & Stop. Karoserijske različice Single, Extra in Double Cab so na voljo tudi z 2,4-litrskim dizelskim motorjem in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Mogoče pa je izbirati med sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa. Različici Extra in Double Cab sta na voljo tudi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Cene novega Hiluxa se bodo pričele pri 29.900 evrih, za to leto pa je odmerjenih 94 vozil za slovenski trg.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button