E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Tovornjak izpod svinčnikov Pininfarine na prihajajoči reli Dakar

Francosko podjetje namerava s H2 dirkalnim tovornjakom dodobra preizkusiti svojo vodikovo tehnologijo.

Pricurljala je izredno zanimiva novica o novem inovativnem dirkaškem tovornjaku, ki ga poganja tehnologija gorivnih celic, oblikovali so ga mojstri pri Pininfarini, podaja pa se kar na najzahtevnejši dirkaški podvig – reli Dakar 2022. Vsekakor impresivni podatki.

Novi tekmec med tovornjaki sliši na ime H2 Racing Truck in je produkt francoskega transportnega podjetja Gaussin, ki želi z odpravo na Dakar dokazati odpornost njihove nove vodikovo-električne rolkaste platforme. Takšna zasnova bo namreč popotnica za številna prihajajoča tovorna vozila od leta 2022 dalje, prav vsakega pa bodo oblikovali dizajnerji pri Pininfarini – koncepti so že razkriti na fotografijah.

Poleg navdušujočega oblikovanja, bodo H2 pospremile vrhunske številke zmogljivosti. Gre za najmočnejši tovornjak na vodikov pogon na svetu, vsaj po besedah Gaussina. Poganjata ga dva elektromotorja, vsak s 400 konjskimi močmi, energijo jima dovaja 82 kWh baterijski sklop, rezervoar za vodik pa sprejme do 80 kilogramov. Najvišja hitrost giganta je po pravilih Dakarja omejena na 140 km/h, z enim polnjenjem pa bo lahko H2 ob polni obremenitvi prevozil okoli 250 kilometrov. Povrnitev energentov med postanki bo trajala 20 minut.

Žiga Kolman
foto: Gaussin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button