Gospodarska vozilaNovicePočitniška vozilaProsti čas

Tik pred sezono razkrita sedma generacija VW Californie

Kultni VW prostočasni model je tu v sedmi izdaji. Kaj prinaša?

Nova Volkswagnova California se je, tako kot Multivan, poslovila od delovnega Transporterja in zapeljala na ločeno platformo. Glede na T6 je tako daljša za 269 miilimetrov in za 39 mm širša, vseeno pa ohranja svoje glavne adute – dvižna streha in ambient premišljen do vsake podrobnosti. Predprodaja krene že prihodnji mesec!

Ključni dejstva:

  • Prvič na voljo z drsnimi vrati na obeh straneh vozila.
  • Med pogoni bo prvič na voljo tudi priključni hibrid z opcijskim 4×4 pogonom.
  • Na voljo v petih sklopih opreme.
  • Določene funkcije se krmili preko manjšega zaslona v bivalnem delu.

Ste že rezervirali počitnice? Se tja odpravljate z avtodomom? Morda zadnjič z legendarno VW Californio 6.1, ki temelji na Transporterjevi platformi, saj so pri VW oddelku gospodarskih vozil razkrili novo, ki se je pričakovano preselila na Multivanova pleča. Zaradi tega naj bi bila po mnenju svojih kreatorjev še bolj praktična in domiselna, nenazadnje tudi bolj trajnostna.

California je daljša, malce širša in posledično še bolj prostorna. Prvič v zgodovini bodo vsa vozila California standardno opremljena z dvojimi drsnimi vrati še dodatno poenostavljeno uporabo ne glede na postavitev vozila. Višina vozila ostaja 1,99 metra, kar omogoča parkiranje v garažnih hišah in nemoteno uporabo pri urbanih raziskovalcih. Kaj je novega v notranjosti?

Zadnji sedeži so po novem individualno nameščeni, medtem ko je minula generacija vsebovala skupno zadnjo klop. Na desni strani C stebrička so ji VW inženirji dodali majhen 5-palčni digitalni zaslon za upravljanje funkcij kot je dvig strehe, upravljanje klimatizacije in ambientalne osvetlitve ter med drugim tudi nadzor na porabo vode.

Na voljo bo v petih sklopih opreme – Beach, Beach Tour, Beach Camper (z mini kuhinjo zadaj) ter Coast in Ocean (vsaka s polno majhno kuhinjo na voznikovi strani bivalnega dela). Tako je na voljo celotna paleta avtodomov za vse pustolovščine, tudi tiste vsakodnevne.

Vse Beach izvedenke so bolj potovalne kot počitnikovalne in so opremljene s šestimi ločenimi sedeži, ležiščem in dvižno streho iz blaga. Dodatek Tour prišteje še eno ležišče, medtem ko Camper doprinese kar nekaj kamperskih elementov vključujoč manjšo kuhinjo v zadnjem koncu vozila. Coast in Ocean sta po drugi strani polnokrvna avtodoma za daljše počitnikovanje z manj vožnje.

Pod motornim pokrovom bodo na voljo tri opcije – bencinska, dizelska in priključno hibridna. Dvolitrski TSI agregat bo na voljo s 150 kW (204 KM), dvolitrski TDI pa s 110 kW (150 KM), pri čemer oba poganjata le sprednjo os preko samodejnega DSG menjalnika. Priključni hibrid eTSI vključuje 1,5-litrski turbobencinski motor, ki skupaj z elektromotorjem zmore 180 kW (245 KM) in poganja vsa štiri kolesa – 4Motion pogon torej. Nadaljnjih podrobnosti o bateriji ob premieri niso podali, vendar če gre sklepati po tehniki iz Passata, si lahko obetamo približno 20 kWh zajeten akumulator.

Več prihodnji mesec, ko bodo uradno razgrnili cenik in pričeli s sprejemanjem naročil.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button