NovicePredstavitve

Statična predstavitev: Novi Citroën C5 X

Križanec, ki želi pokrivati več področij se predstavlja na slovenskem trgu.

Citroën nadaljuje svojo filozofijo komforta, z razkritjem novega zastavonoše C5 X, s katerim izražajo najvišji nivo udobja in pozitivnega občutka. Sodobna obuditev znanega imena se pohvali z dodatkom črke X, s katero več kot očitno nakazujejo na križanca, ki v eno celoto združuje oblikovne značilnosti limuzine, SUV-ja in karavana. Čeprav je prvi del imena C5, se novinec oddaljuje od bolj funkcionalnega in zabavnega karakterja kompaktnega SUV-ja C5 Aircross. S svojim minimalizmom, premišljenimi linijami in premijsko notranjostjo cilja na zahtevnejše kupce. Vseeno pa si s soimenjakom deli EMP2 platformo in pogonske sklope.

Dimenzijsko se uvršča precej blizu Peugeoja 508 SW, z dolžino 4.805 mm je nekoliko daljši, 2.785 mm medosje je malenkost krajše, kabina in prtljažni prostor s 545 litri pa sta ponovno rahlo prostornejša. Podrtje zadnje klopi razkrije 1.640 litrov volumna. Oblikovno je C5 X navdahnil C-Xperience koncept iz pariškega salona leta 2016, z dolgim izoblikovanim pokrovom motorja in značilnim svetlobnim zapisom v obliki črke V. Strešna linija je nekakšna kombinacija karavanske s kupejevsko, tanjše obrobe kolesnih lokov ustvarijo subtilno sliko SUV-ja. S strani je zračne mehurčke nadomestila izrazita linija vrat, zadaj pa ponovno plastično oblečen odbijač namiguje na SUV stil. Nekakšna posebnost sta krilci na vrhu in dnu zadnjega stekla, LED luči sledijo slogu sprednje osvetlitve. Končen rezultat je privlačen in zelo modern križanec ter nezmotno Citroën.

V prostorni notranjosti vas bodo razvajali udobni Advanced Comfort sedeži, medtem ko bo priključni hibrid koristil še aktivno vzmetenje. Na elegantno armaturno ploščo so namestili popolnoma nov 12-palčni HD informacijski sistem, pohvalimo lahko ločeno nameščeno upravljanje klimatske naprave pod sredinskimi zračniki. Sodoben informacijski sistem podpira over-the-air nadgradnje, kupci lahko izberejo še napreden 21-palčni projicirni zaslon. K prijetnem počutju in varni vozni izkušnji bosta pripomogla glasovno prepoznavanje in avtonomna tehnologije druge stopnje, ki združuje adaptivni tempomat z ohranjevalnikom voznega pasu.

Citroën C5 X ponuja naslednjo motorno paleto. Na dnu boste našli 1,2-litrski PureTech trivaljnik s 130 KM, sledi mu 1,6-litrski PureTech s 180 KM, vrh ponudbe pa predstavlja priključni hibrid z 1,6-litrskim bencinskim motorjem in elektromotorjem. Sistemska moč bo odmerjena pri 165 kW (224 KM), električnega dometa bo dovolj za 50 kilometrov. Potencialno bi lahko izdelali priključnega hibrida z večjo baterijo, s čimer bi povečali brez-emisijski domet avtomobila. Velja omeniti, da so vse tri motorne različice spojene z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

In cene? Osnovni C5 X PureTech z nivojem opreme FeelPack bo na voljo od 31.050 evrov (s paketom ugodnosti 28.870 evrov), močnejša bencinska različica bo dražja še za dodatne štiri tisočake, medtem ko boste morali za hibrida odšteti dobrih 40 tisočakov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button