NovicePredstavitve

Statična predstavitev: Mercedes EQE

Elektrika iz Stuttgarta se nezadržno širi …

V Slovenijo je prispel novi Mercedes EQE, mladi član vztrajno rastoče električne družine EQE. Prav vsakemu vsaj delnemu poznavalcu avtomobilizma, ali srebrnih puščic, bo v trenutku jasno za kaj se gre pri EQE. Kot pri večjemu EQS, električno gnani alternativi razreda S, gre pri EQE za podobno rangirano električno nasprotje klasičnega razreda E. Kljub temu pa si praktično ničesar ne deli z razredom E, le pri imenu imata nekaj skupnega. Oblika je samosvoja, a na moč podobna (ista?) kot pri EQS, z dolgim medosjem in kratkimi previsi, kar je bilo nujno za namestitev baterije ter izkoriščenje notranjega prostora.

Začetni model EQE 3o0 bo poganjal en elektromotor na zadnji osi, ki bo proizvedel 180 kW. Poleg osnovne 300, bosta na voljo še različici EQE 350 in EQE z 215 kW oziroma 300 kW moči. Seveda niso pozabili na napoved strupenih modelov z močjo do 505 kW, kar ponuja AMG razčica pod imenom AMG EQE 53 4MATIC+.

Pod elegantno karoserijo domuje 90 kWh baterijski sklop kar EQE omogoča osnovnih 626 (WLTP) kilometrov dometa. Najvišja moč hitrega polnjenja znaša 170 kW, dovolj za priliv 150 kilometrov avtonomije v 15 minutah.

Če presedlamo v notranjost, kjer največ pogledov pritegne armaturna plošča, lahko vidimo ponovno uporabo megalomanskega Hyperscreen zaslona, sicer v primeru EQE ob doplačilu. Sicer je ambient notranjosti le nekakšna skrčena izpeljanka velikega EQS, s poudarkom na udobju, dobrem počutju in kakovostnih materialih.

Velik korak v prihodnost so poleg notranjega prostora oblikovalci storili pri zunanjem dizajnu, v primerjavi z zadržano konservativnostjo bencinskih in dizelskih razredov E, popularnih pri poslovnežih in navsezadnje nemških taksistih. EQE sega v čisto drug spekter. Kabina avtomobila se v loku razteza skoraj v dolžini medosja, s čimer so dosegli občutek velikih dimenzij. Celotna linija je bila kar se da zglajena, vse špranje pa v lovu na večji domet zlite z okolico.

Brez dvoma so takšne rešitve nujen pri doseganju izvrstne aerodinamike, kar je dokazal že EQS s koeficientom zračnega upora 0,20 Cd. EQE žal ni na enaki ravni, kar gre pripisati krajši dolžini, a vseeno se postavlja v sam vrh najbolj učinkovitih avtomobilov. Dodaten upor lahko EQE izniči še v primeru izbire zračnega vzmetenja, saj se pri konstantni hitrosti spusti proti tlom.

V slogu ekološke osveščenosti je vse uporabljeno jeklo reciklirano, s čimer so za 60 odstotkov zmanjšali emisije. Tako stremijo k popolni ogljični nevtralnosti tovarni in baterijskih obratov do leta 2023, prav tako bodo celice kmalu kupovali le pri ogljično nevtralnih dobaviteljih.

Kljub elektriki gre za klasičnega premijskega Mercedesa, oboroženega z vsemi možnimi inovacijami poznanimi iz modelov EQS in razred S, torej list dodatne opreme je skoraj nepojmljiv. Če na hitro povzamemo ključne dobrine: štirikolesno krmiljenje, 7-palčni projicirni zaslon, LED matrični žarometi z 1,3 milijoni pikslov, zmogljiv filtrirni sistem s HEPA filtrom in aktivnim ogljem in še in še. Če bomo predolgo kljukali dodatke, bo verjetno denarnica presahnila.

Novi Mercedes EQE je torej tehnološko dovršena električna limuzina, ki sladi vsem modernim trendom in poskuša vsaj malo spodnesti stolček vodilni Tesli Model S. EQE bo v Sloveniji na voljo od 77.400 evrov, kolikor zahtevajo za osnovno različico. V kolikor ste pogled usmerili proti nastopaški trojici črk (A, M, G), pa boste morali odšteti vsaj 113.400 evrov (AMG EQE 43 4MATIC), oziroma še osem tisočakov več za najmočnejšo različico AMG EQE 53 4MATIC+.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button