NovicePredstavitve

SsangYong Musso Grand

Ofenziva na področju poltovornjakov se nadaljuje.Tokrat s korejskega polotoka.

Poltovornjaki, ali po domače pick-upi, so preko Atlantika nepogrešliv del prometa. S svojo praktičnostjo so kupili številne Američane, ki v kesonu prevažajo nakupljeno špecerijo, spotoma se ustavijo še v bližnji žagi, za vikend pa na keson naložijo nekaj opreme, ki naredijo iz fanta moškega … no, vsaj tako menijo.

V Evropi se tovrstna karoserijska zasnova prijemlje počasneje, toda roko na srce, številke govorijo, da je vsak dan več ljubiteljev ogromnih poltovornjakov. In kuj železo, dokler je vroče, so pomislili tudi pri SsangYongu in predstavili Mussa Granda. Kot domala vsi pick-upi, tudi Musso brezsramno postreže z gaberiti. Slednji so zares impozantni. V dolžino meri 5,4 metra, v širino 1,95 in v višino 1,88 metra. Tovorna obremenitev znaša 1.140 kilogramov, medtem ko je vlečna zmogljivost tri tone. Največja skupna dovoljena teža vozila in prikolice tako znaša 6.450 kilogramov (ročni menjalnik) in 6.750 kilogramov (samodejni menjalnik).

Za pogon skrbi 2,2 XDI turbodizelski motor z močjo 149 kW (202 KM) pri 3.800 vrt./min, najvčji navor pa znaša 400 Nm. Za prenos moči na pogonska kolesa skrbita, bodisi 6-stopenjski ročni bodisi 6-stopenjski samodejni menjalnik. Velja omeniti, da ima Grand Musso zadnje vzmetenje z listnatimi vzmetmi, kar pripomore k boljši vodljivosti pri veliki obremenitvi.

Musso Grand je doživel kar nekaj prijemov pod zunanjost podobo. V notranjosti boste tako (odvisno od nivoja opreme), 9,2-palčni zaslon an dotik, digitalni radio, navigacijo TomTom, Apple CarPlay ali Google Android Auto, za zvok pa bo skrbelo šest zvočnikov. Praktična kabina v svojih nedrjih odkriva tudi usnjene sedeže in USB-priključke.

Za varnost so poskrbeli s številnimi sistemi, in sicer: samodejno zaviaranje v sili, sistem za opozarjanje na nenadno menjavo voznega pasu, sistem za opozarjanje na prečni promet, samodejno zasenčenje žarometov, zaznava vozil v mrtvem kotu … Poleg naštetih so tu še ESP, zapora diferenciala, šest varnostnih blazin …

SsangYong Musso Grand bo na voljo od 35.999 evrov, kolikor velja osnovna različica. V kolikor se spogledujete z najbolje založeno različico (Ultimate) boste morali odšteti 41.999. Če prisegate na bolj lagodno in manj stresno vožnjo, čigar si brez samodejnega menjalnika ne znate predstavljati, no, potem bo treba primakniti še poldrugega tisočaka.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

  1. Ta pa začuda ni narejen na Nissan Navari, glede na to da je sleherni terenec ali Navara ali Ranger. No, razen Toyote.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button