E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Solarno drevo, ki utegne reševati estetsko problematiko

Zanimanje vlagateljev je nad pričakovanji.

Pred dnevi so pri zagonskemu podjetju SolarBotanic naznanili precej uspešen zaključek leta, saj so svoj proračun obogatili s kar nekaj milijonskimi finančnimi injekcijami, ki so posledica velikega zanimanja vlagateljev. Kaj je torej na tem solarnem drevesu tako posebnega.

Če si ogledate uradno spletno stran podjetja TUKAJ potem boste hitro ugotovili čemu tako številčno zanimanje. Solarno drevo ima liste z nano fotovoltaiko, ki lahko v optimalnem vremenu proizvaja do 5 kW električne moči. Gospodje v videu sicer omenjajo nekakšno hitro polnilnico za vozila, ki s svojo nazivno močjo to seveda ne more biti. Tu vmes poseže napreden hranilnik električne energije, ki bo nato lahko napajal dom ali električna vozila.

Moramo priznati, da je rešitev predvsem estetske narave, medtem ko se zdi napajanje doma preko solarne elektrarne na strehi bolj smiselna poteza. Ta ima namreč precej višje nazivne moči (20 kW in več), zato bo koriščenje sončne energije v kombinaciji z zajetnim akumulatorjem zagotovo bolj smotrno. Vseeno pa se lahko solarna drevesa koristi na javnih polnilnih mestih, kjer zagotavljajo senco vozilom in jih sočasno polnijo – recimo dva hkrati, kot bi bila na domači »šuko« vtičnici.

Blaž Likovič
foto: ST

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button