NoviceZanimivosti

Skupina Stellantis se podaja v aviacijo

Ameriško-evropska korporacija s finančno injekcijo vstopa v Archer Aviation.

Nekoč nekdaj se bomo namesto po cesti vozili po zraku. Vsaj tako velja prepričanje raje, ko jih vprašamo po njihovih predvidevanjih mobilnosti v prihodnjih desetletjih. Vsaj delno podobnega mnenja so očitno pri skupini Stellantis, kjer so pred dnevi najavili 150 milijonov evrov težak vložek v ameriško podjetje Archer Aviation.

Omenjeni znesek bodo jenkijem izplačali v prihodnjih dveh letih, vendar s kakšnim namenom? Zajetna ekonomska investicija jim namreč prinaša posebne pravice pri masovni izdelavi Archerjevega plovila Midnight eVTOL – potniškega drona, če ga lahko tako imenujemo. Američanom je tovrstno partnerstvo seveda po godu, kajti Stellantis majhnemu zagonskemu podjetju odpira tako tržne kot proizvodne zmogljivosti na bistveno višjem nivoju.

Archer Midnight eVTOL je električno zračno plovilo z avtonomijo približno 160 kilometrov in je načrtovano za urbano rabo s povprečnim poletom v dolžini približno 30 kilometrov. Plovilo poleg pilota sprejme še največ štiri potnike oziroma pol tone zajeten tovor. Da je projekt še kako živ priča nedavno pridobljeno »vmesno« dovoljenje s strani Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA), ki utira pot v pridobitev vseh zahtevanih potrdil do konca prihodnjega leta.

Medtem ko pri Archerju skrbijo za razvoj, so pri Stellantisu pripravljeni podpreti trženje in proizvodnjo tega »polnočnega letalnika«. Več o njem v spodnjem predstavitvenem videu.

Blaž Likovič
foto: Stellantis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button