NovicePredstavitve

Škoda Kodiaq (2024)

Češki prostočasni zastavonoša se predstavlja slovenskim kupcem.

Ko je na svet privekal prvi Kodiaq, se je pripetilo nepričakovano. Gneča za avtomobil je bila takšna, da so še največji optimisti praskali čelo, kako hudiča bodo zadostili povpraševanju. Čeravno takrat avtomobila nihče niti od daleč ni videl, se je letna kvota načrtovanih vozil prodala v nekaj tednih. Noro! Za novega Kodiaqa lahko zapišemo, da je oblikovno napredoval, je sedaj še bolj prostoren in tehnološko še bolj dovršen.

Začnimo pri videzu. Ta je nekakšno nadaljevanje zunanje podobe generacije v odhodu, pri čemer izrazitih oblikovnih sprememb vendarle ni. Maska z osemkotno hladilno mrežico je skupaj s pokrovom motorja zastavljena za odtenek bolj agresivno, manj zaobljeni so tudi koloteki, medtem ko je največ sprememb doživela razsvetljava na zadku. Zadnje luči po novem namreč povezuje vmesni LED pas.

Glede dimenzij lahko razstrnemo nekaj gabaritov, in sicer 4.758 mm dolžine (+ 6,1 cm) z 2,79 metra medosne razdalje, 1.864 mm znaša širina ter 1.659 mm višina. Prirastek gabaritov se pozna pri prostornosti vozila, katerega nahrbtnik petsedežnega modela sedaj sprejme kar 910 litrov prtljage (+ 75 L) oziroma 2.150 L pri sklopljeni drugi vrsti sedežev. Če bi izbrali tri sedežne vrste za 7 potnikov, bo prtljažnik sprejel med 340 pa vse do 2.035 litrov prtljage.

Precej e-črnila smo že prelili na temo novega ambienta in pisane druščine pogonov, zato bomo tokrat poudarili zgolj bistvene spremembe. Notranjost je še bolj digitalizirana z 10-palčnim oziroma odplačljivim 12,9-palčnim prostostoječim osrednjim zaslonom pod katerim so postavljeni vrtljivi gumbi, občutljivi na dotik in opremljeni z 32 milimetrov velikim zaslončkom. Voznikov digitalni zaslon z merilniki meri 10 palcev, medtem ko boste vse svoje napravice lahko napajali preko štirih USB-C priključkov z močjo 45 W.

Glede pogonov lahko pohvalimo ohranitev praktično vseh sodobnih opcij z izjemo popolne elektrike. Nabor nudi pet opcij, in sicer dva bencinska TSI (1,5-litrski z MHEV tehnologijo in dvolitrski s 150 kW) ter dva dizelska TDI agregata (110 in 142 kW), medtem ko bo prvič na voljo tudi priključni hibrid iV s 150 kW sistemske moči in avtonomijo preko sto kilometrov. To omogoča relativno zajetna baterija s kapaciteto 25,7 kWh. Vsi pogonski sklopi bodo serijsko opremljeni s samodejnim DSG menjalnikom, oba najmočnejša predstavnika bencinske in dizelske opcija pa bosta oplemenitena še s štirikolesnim pogonom.

Kaj pa cene? Novi Kodiaq bo slovenskim kupcem dosegljiv od 35.832 evrov dalje. Pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bo delež bencinskih različic glede na dizelske malenkost višji, se bodo pa cene Kodiaqov z dizelskim pogonom pričele pri 38.658 evrih.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button