NovicePredstavitve

Škoda Fabia (2021)

Na slovenskih tleh se predstavlja čisto nova Škoda Fabia.

Večja, varnejša in bolj učinkovita, s temi besedami je Škoda pospremila razkritje popolnoma nove četrte generacije Fabie. Gre za precej enostaven in več kot zadovoljiv kompakten avtomobil, ki je končno dohitel sorodnega Pola, le-ta je namreč doživel medživljenjsko osvežitev, sedaj se oba vozita na modularni MQB-A0 platformi koncerna Volkswagen.

Za Fabio ta prestop pomeni pridobitev dodatnega prostora in večjih zunanjih mer. Od predhodnice je v dolžino zrasla za 111 mm, prvič do sedaj presega 4 metre, širine je za 48 mm več. Dodaten manevrski prostor je inženirjem omogočil preoblikovanje prtljažnega prostora, ki sedaj sprejme 380 litrov prtljage, več udobja je zaradi daljšega medosja namenjenega tudi potnikom. Poleg rekordnega prtljažnika v svojem razredu, je na vodilnem mestu tudi pri aerodinamiki, s količnikom zračnega upora 0.28 Cd.

Poleg lovljenja odlične aerodinamike so oblikovalci celotnega malčka ovili v svežo in moderno zunanjo podobo, ki je nekakšna mešanica elementov aktualnih Škodinih modelov. Na obeh koncih novo Fabio osvetljujejo LED svetila, platišča merijo med 14- in 18-palci. Kot se za novo generacijo spodobi, so zamešali novo Phoenix oranžno barvo, kot jo nosi model na fotografijah.

Če se prestavimo v notranjost, lahko opazimo številne novitete, predvsem v obliki velikega 9,2-palčnega sredinskega zaslona na dotik z najnovejšim multimedijskim vmesnikom MIB3, dvokrakega volana izposojenega pri Octavii in 10,25-palčnih digitalnih merilnikov – oba omenjena zaslona sta sicer del dodatne opreme. Ostali del kabine je sodoben, prečiščen in oblečen v nove kakovostnejše materiale.

Uporaba nove platforme je odprla možnost vgradnje aktualnih pogonskih sklopov in celotno zbirko aktivnih ter pasivnih asistenčnih sistemov. Motorna plata bo v celoti bencinska, začenši z litrskim trivaljnikom. Osnovna bosta atmosferska z močjo 60 ali 80 KM, ostala dva bosta turbinsko podprta z močjo 95 ali 110 KM. Vrh ponudbe bo predstavljal 1,5-litrski turbo štirivaljnik s 150 KM, ponujen v kombinaciji z dvosklopčnim DSG menjalnikom, ki pa ga trenutno še ne boste našli v ponudbi.

Tehnološka plat bo bogatejša za Travel Assist sistem avtonomne vožnje druge stopnje in sistem za popolnoma samodejno parkiranje. Škoda vsekakor ni pozabila na mnoge Simply Clever rešitve, teh je namreč kar 43, kot je denimo zaščita odbijača pri nakladanju tovora, dodatni odlagalni prostorčki za zadnje potnike, dežnik v vratih in še in še.

In še cene? Škoda Fabia bo na slovenskem trgu dosegljiva za 13.695 evrov, kolikor velja osnovni bencinec s stopnjo opreme Active in ročnim menjalnikom s 5 prestavami. V kolikor bi želeli dodatek turbine in 6 prestav, boste morali odštet vsaj 16.678 evrov, medtem ko bo najdražja različica v kombinaciji s samodejnim menjalnikom in opremo Style denarnico osušila za 19.412 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button