NoviceSaloni

IAA München 2021: Prednost je v električni mobilnosti

Kratek povzetek modernega salona mobilnosti v Münchnu.

S koncem minulega vikenda je svoja vrata zaprl prvi avtomobilski sejem v Münchnu, ki se je v osrčje bavarske preselil iz Frankfurta. Žal na nesrečo zagrizenih entuziastov ali ljubiteljev starih oblik salonov, je tokrat v sodobni obliki potekal nekakšen sejem električne mobilnosti, ki je razkril, kaj vse nas čaka v prihodnje.

Šlo je sicer za precej okrnjen dogodek razdeljen na dve oziroma tri prizorišča, če štejemo še Blue Lane povezovalno pot med glavnima odroma. Na prvi novinarski dan na žalost drugega prizorišča v centru Münchna niso uspeli otvoriti, kar je marsikoga razočaralo, so pa z nekaterimi zanimivostmi postregli na glavnem odru. Kot že prej rečeno je glavnico vodila električna mobilnost, po mnenju številnih poznavalcev in po raznih omejitvah sodeč prihodnost ki prihaja, a vendar vse še ni tako rožnato.

To skorajšnje nezanimanje in visoki stroški so od udeležbe odvrnili ogromno zvenečih avtomobilističnih imen. Z izjemo manjših ali ne toliko poznanih tehnoloških podjetij, so se sejma udeležili le domači BMW in pod okriljem zajet Mini, Mercedes-Benz, Volkswagen, Ford, Polestar, Francijo pa je zastopal Renault. Skupno so v primerjavi s preteklimi leti pripeljali praktično le električna vozila, tako serijska kot konceptna, saj je bil nastop bolj »klasično« gnanih avtomobilov dovoljen samo v eni izmed hal.

Če ne avtomobilistični, so na svoj račun prišli ljubitelji moderne tehnologije, samovozečih sistemov, dvokolesnih ali ostalih lahkih sodobnih električnih prevoznih sredstev (kolesa, skiroji…), resnično zagrizeni preizkuševalci so se lahko z različnimi vozili zapeljali po tako imenovani modri stezi. Čeprav je iz vseh koncev prekipevalo modernističnih rešitev in inovativnih idej, me je kot pristnega navdušenca najbolj pritegnila hala s starodobniki in superšportnimi avtomobili, kajti električni prihodnosti ne bomo ubežali, vsaj do takrat pa še lahko uživamo dobri stari rokenrol na štirih kolesih.

Pa na hitro preletimo še največje novosti in zanimivosti dogodka IAA München.

MINI

Prostor znamenite britanske znamke so zastopali že dobro poznani modeli, osrednji je bi električni Mini, kateremu je družbo delal prav tako neslišni dirkalnik Mini Pacesetter. Druga skrajnost ja bil avanturistični Countryman, ki je izkazoval svoje potovalne adute v kombinaciji s strešnim šotorom. Mini je pustil poseben pečat, saj smo se na sam dogodek tudi mi zapeljali z odličnim Minijem Cooper S, ki se je ne glede na svoje primarne vrednote odlično izkazal tudi na dolgi poti.

BMW

Domačini so dodobra izkoristili lokalni dogodek in pripeljali veliko aktualnih novitet. Osrednje mesto je zasedel futurističen koncept katerega je moč v celoti reciklirati. Več si lahko preberete TUKAJ. Sicer je bil zgodba pričakovana, nastopili so prihajajoči električarji, i4, iX SUV, prenovljeni iX3, električno predelani klasični 1602 in X5 na gorivne celice.

FORD

Čeprav gre za gigantsko avtomobilistično znamko, ki vsaki praktično vsaki dve sekundi izdela poltovornjaka F150, je bil razstavni prostor modrega ovala precej okrnjen. Predstavila sta se le električni Mustang Mach-E GT in Kuga, katere naloga je sproščanje voznika.

MERCEDES-BENZ

Veliki konkurent domače znamke je z veliko nogo zastavil svoj razstavni prostor, da konkurentom nebi dalo miru. Največ so k posebnosti prispevale mnoge premierno predstavljene umetnine, kot so električna limuzina EQE, prvi štromarski AMG (EQS), terenski EQG, kompakten družinski sedemsedežni SUV EQB, koncept EQT, nedavno razkrit razred C Allterrain, neslišni Maybach in seveda zvezdnik AMG Project ONE z motorjem bolida Formule 1.

RENAULT

Francozi so posebno priložnost izkoristili za razkritje novega električnega Megane, ki je popolnoma oddaljuje od obstoječega modela, je izdelan na svoji platformi s svežim oblikovanjem in je napovedan prihod v naslednjem letu.

VOLKSWAGEN

Najbolj znana nemška znamka je svoj razstavni prostor posejala z »dostopnimi« električnimi modeli ID.3 in ID.4, medtem ko so največjo novost, dostopno študijo električnega malčka za 20 tisočakov z imenom ID.LIFE skrivali v prostoru dostopnem le z dovolilnico.

POLESTAR

Švedi ali bolje rečeno Kitajci so svojo postopno širitev na trg stare celine pospremili s predstavitvijo luksuznega športnega kupeja Polestar 1 in bolj družinsko osveščenim električnim Polestar 3.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button