E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Renault Truck bo širil električni pogon gospodarskih vozil

Renault Trucks je precej močan del skupine Volvo. Tako je, francosko podjetje je že kmalu po prelomu tisočletja prešlo v delno lastništvo švedske znamke.

Na prvi pogled čudno dejstvo, vendar glede na podjetje Volvo Trucks je to nekako razumljiva poteza v svetu poslovanja avtomobilskih znamk. Tako kot Švedi, si tudi Francozi prizadevajo čim večji delež svoje flote preobraziti v popolnoma električna vozila. Slednja so pri Renaultu imenovana Z.E. kot Zero Emissions (ang. brez emisij).

Tokrat so v svojo »električno« garažo sprejeli novega srednje-kategornika v svetu tovornjakov, saj se jim je pridružil Renault Trucks D Z. E. in Renault Trucks D Wide Z.E.. Slednja modela bosta na voljo z baterijskim sklopom kapacitete od 200 kWh do 400 kWh, odvisno od števila izbranih modulov, kjer vsak združuje kapaciteto 66 kWh. Avtonomija naj bi sovpadala s kilovatnimi urami pogona, torej v povprečju do največ 400 km. Kdaj in če bo tudi pri nas precej priljubljeni dostavnik na voljo bo znano v prihodnjih tednih.

Tehnični podatki za Renault Trucks D Z.E.:

Skupna nosilnost: 16 ton
Elektromotor z močjo 185 kW (130 kW kontinuirno) in 425 Nm navora
Dvostopenjski menjalnik
Litij-ionska baterija s kapaciteto med 200 in 400 kWh
Avtonomija med 200 in 400 km
Polnjenje: 22 kW AC in 150 kW DC

Tehnični podatki za Renault Trucks D Wide Z.E.:

Skupna nosilnost: 26 ton
Elektromotor z močjo 370 kW (260 kW kontinuirno) in 850 Nm navora
Dvostopenjski menjalnik
Litij-ionska baterija s kapaciteto med 200 in 265 kWh
Avtonomija do največ 180 km
Polnjenje: 22 kW AC in 150 kW DC

Dodatno bo na določenih evropskih trgih na voljo tudi dostavnik Renault Master Z.E. v 3,5-tonski različici, ki bo dopolnila do sedaj največ 3,1-tonsko. Ta ima avtonomijo do največ 120 kilometrov, njegova baterija pa se napolni v vsega šestih urah.

Aleš Majerič
foto: Renault Trucks

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button