E-MobilnostNa kolesihNovicePredstavitve

Renault E-Tech D Wide Z.E. P6X2 Bom

Na slovenske ceste je zapeljal novi Renault E-Tech D Wide Z.E. P6X2 Bom, ki dopolnjuje ponudbo brezemisijskih tovornjakov francoskega proizvajalca, kateri kot pionir na področju e-mobilnosti podpira energetski prehod v evropskih mestih.

Že kar nekaj prestolnic je svoje dizelske tovornjake nadomestilo z električnimi. V sklopu urbane razogljičenosti so v omenjenem prehodu Pariz, Lyon, Barcelona in Firence. Mogoče se lahko v naslednjih letih k seznamu pridruži Ljubljana, čene kar Slovenija, glede na našo velikost. Skratka, kaj so torej tiste posebnosti Reanutlovega tovornjaka serije D Wide, ki bi potencialno prepričale pravne osebe v investicijo mobilne prihodnosti?

Veliko je govora o nižjih obratovalnih stroških, brez da bi s tem oskrunili uporabnost oziroma nosilnost tovornjaka. Zasnova je po besedah predstavnikov podjetja Renault Trucks idealna za zbiranje komunalnih odpadkov, ampak tako kot je poznano v svetu gospodarskih vozil, tudi serija D Wide ponuja kar nekaj možnosti nadgradenj.

Osnovni gabariti tovornjaka gredo takole. Dolžina vozila znaša 9 metrov, medtem ko je prostor za nadgradnjo odmerjen med 6,8 do 7,3 metra. Medosje meri 3,9 metra (tudi do 6,8 m), sprednji previs 1,4 metra in zadnji 0,7 metra.  Skupna širina vozila znaša 2,5 metra, višina pa malo manj kot 2,9 metra. Bolj kot dimenzije je pomembna še nosilnost, ki glede na vrsto karoserije oziroma nadgradnje znaša okoli 11 ton.

Za komaj slišen premik 26 tonske gmote skrbita dva elektromotorja s skupno močjo 260 kW (350 KM) ter maksimalnim navorom 850 Nm. Seveda, ker govorimo o elektriki, sta oba parametra skorajda nemudoma na voljo. Za dodaten sunek, se moč za kratek čas lahko dvigne na momentalnih 370 kW (500 KM). Učinkovit prenos na kolesa zagotavlja dvostopenjski menjalnik (+ ”vzvratna prestava”), najvišja hitrost pa je elektronsko omejena na 90 km/h.

Da pa se obratovalni čas tovornjaka ne bo skrajšal, so v šasiji shranjeni štirje baterijski paketi po 66 kWh tehnologije 600 V, ki skupno shranijo do 265 kWh energije. Te je dovolj, glede na tovarniško oceno, za domet okoli 200 kilometrov.

Glede na urbano poslanstvo modela Renault E-Tech D Wide Z.E. P6X2 Bom je domet korekten, saj kot že poznano iz električnih avtomobilov, je bolj pomembna hitrost in čas polnjenja ter seveda zagotovljeno prosto mesto ob polnilnici, kar se lahko uredi na parkirišču podjetja. Hitrost polnjenja je glede na tip polnilnice razvejana od 22 kW do 150 kW. Polnjenje ob slednji hitrosti pomeni, da se prazna baterija popolnoma napolni v dobrih 2 urah, medtem ko polnjenje preko 22 kW polnilnice traja 8 ur.

Ob vsej elektro tehnologiji, ne manjkajo sistemski bonbončki za varno in manj stresno vožnjo. Govorim o sistemu EBS z vsemi podsistemi, ki ohranjajo stabilnost vozila ter ga v sili tudi varno zaustavijo. Klimatska naprava, DAB+, modri zob, nosilec za pametni telefon, tempomat .. so le nekateri elementi z dolgega serijskega in opcijskega seznama opreme.

Izstopajoča lastnost električnega tovornjaka pa je zagotovo štirikolesno krmiljenje, ki njegov obračalni krog zmanjša na manj kot 8 metrov. Cena vozila Renault E-Tech D Wide Z.E. P6X2 Bom pa je kot v šoferski navadi, individualno usklajena s stranko.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button