NovicePredstavitve

Renault Austral

Nasvidenje Kadjar, dobrodošel Austral. Tudi na sončni strani Alp.

Renaultova revolucija ponudbe v C segmentu SUV-jev prinaša novega Australa, ki stopa stopničko višje od prednika Kadjarja. Renaultove načrte širitve z novimi modeli bo med prvimi okrepil popolnoma novi SUV, s prav tako svežim imenom. Austral, s katerim so že lep čas dražili, se naposled predstavlja v vsej veličini. Postaja nova vstopnica v C-segment SUV-jev in kot tak v prodajni paleti zamenjuje Kadjarja, obenem prinaša poskok v kakovosti, nove tehnologije in navsezadnje elektrifikacijo.

Novi Austral postaja resen tekmec v razredu, kjer sta že uspešna Peugeot 3008 in Toyota RAV4, glede na kredence bo poskusil segati tudi po nekoliko višjih premijskih znamkah. Renaultovega novinca bodo izdelovali v tovarni v Valencii, zasnovan pa je najnovejši različici CMF-CD platforme, evolucija osnove uporabljene pri Kadjarju. Nadgrajena zasnova je inženirjem omogočila vključitev številnih sprememb na področju oblikovanja, postavitve notranjosti, asistenčnih sistemov in hibridne tehnologije.

S svojimi 4.510 mm dolžine, 1.830 mm širine in 1.620 mm višine je Austral skoraj poravnan s svojim predhodnikom, vendar izgleda popolnoma drugače, saj so veliko oblikovnih elementov povzeli z novega električnega Megane E-Tech. Austral je prvi model z motorji z notranjim izgorevanjem, ki sledi »sensual tech« oblikovnim smernicam.

Poleg bistveno dodelane nove zunanje podobe, je revolucijo doživela tudi notranjost, zasnovana okoli OpenR kokpita z informacijski sistemom, ki ga žene Android Automotive, 12-palčnimi digitalnimi merilniki in 12-plačnim pokončnim sredinskim zaslonom. Med veliki novostmi je športni paket opreme Esprit Alpine, s katerim nadomeščajo stara GT-Line in RS-Line. V športnem duhu bo Austral obogaten z agresivnejšo karoserijo, ekskluzivnimi barvami, 20-palčnimi platišči, oblazinjenjem v alkantari in usnju ter Esprit Alpine oznakami.

Pod motornim pokrovom novega Australa bomo našli le elektrificirane motorje, a nobenega priključnega hibrida. Začetno izbiro bodo predstavljali klasični hibridi in 12-voltni blagi hibridi. E-Tech hibridno različico Australa bo pogajal 1,2-litrski turbinsko podprt trivaljni bencinar, povezan s 50-kilovatnim elektromotorjem in 1,7 kWh baterijo. Na voljo bo v dveh konfiguracijah – s 160 KM ali 200 KM. Moč se na kolesa prenaša preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika, baterija pa se polni z regenerativnim zaviranjem.

Poleg dveh hibridov bosta na voljo še dva mehka hibrida z 12-voltnim sistemom. Oba uporabljata 1,2-litrski štirivaljni bencinski motor, moč je odmerjena pri 140 KM in 160 KM – močnejša različica bo serijsko opremljena s samodejnim menjalnikom. 12-voltni hibridni sistem bo skrbel za hitrejše delovanje stop-start sistema z zgodnjim izklopom motorja in za zmanjševanje porabe. Štirikolesno gnane izvedenke Australa ne bo (Kadjar jo je imel), bo pa ponujen s štirikolesnim krmiljenjem in MultiSense izbirnikom voznih profilov.

Kaj pa cene? Osnovni Austral mild hybrid 140 in opremo Equilibre (17-palčna alu platišča,, multimedijski sistem openR link, Akramys ozvočenjem …) bo na voljo od 27.900 evrov dalje. Najzmogljivejši Austral E-Tech full hybrid 200 z opremo Iconic Esprit Alpine pa bo dosegljiv za najmanj 41.400 evrov. Pri slovenskem zastopniku so si za letos zadali precej smel načrt, in sicer prodati med 900 in 1.000 Australi.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button