NovicePredstavitve

RE:Design iX

Dobili smo zmagovalca umetniške preobrazbe BMW-ja iX.

BMW Slovenija je ob 50-letnici umetniškega udejstvovanja BMW Group ponudil mladim ustvarjalcem možnost umetniške interpretacije zunanjosti tehnološko naprednega in trajnostnega vozila BMW iX.

Najboljšo interpretacijo povezave trajnosti, umetnosti in mobilnosti je izdelal magistrski študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Urban Klinkon. Razkritje BMW iX z njegovo vizijo umetniške preobleke je potekalo na zaključnem dogodku v Cukrarni.

Umetniško vizijo vozila BMW iX je prijavilo 17 ustvarjalcev. Najboljše kreativne rešitve je iskala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Domagoj Dukec, vodja oblikovanja BMW, Alenka Gregorič, kustosinja za sodobno umetnost, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna, Miran Mohar, mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani, Kristina Rutar, umetnica, docentka na ALUO Unikatno oblikovanje in Maša Gala, vizualna umetnica, akademska slikarka, KD 3kolektiv.

Kot omenjeno je najboljšo idejo zunanjosti vozila je oddal magistrski študent ALOU v Ljubljani, Urban Klinkon z delom Skica. Mladi likovni ustvarjalec je zelo sveže pristopil k snovanju likovnega dela za natečaj. Izvirno in avtorsko risbo v primarnih barvah snovnega spektra je s pomočjo osnovnih likovnih prvin povezal v vizualno zanimiv in atraktiven končni izgled vozila. Avtor zmagovalne umetniške vizije BMW iX Urban Klinkon je dejal: »Sodelovanje z globalno znamko, kot je BMW, je izjemna priložnost, ki sem jo z navdušenjem sprejel. Trajnost razumem kot težnjo po ohranjanju večnosti. Narave, življenja in sveta okrog nas. Kjer prav vsak korak, dejanje, tudi poteza v umetniškem izražanju šteje. Tako sem se vrnil k osnovam in jim želel povzdigniti pomen. Izhajal sem iz treh osnovnih barv – rumene, rdeče in modre – in osnovne umetniške prvine – linije, ki je z vsakim nadaljnjim potegom dobivala več smisla ter novega življenja. Tako sem združil visoko tehnološko vozilo, ki omogoča trajnostno mobilnost, ne le njegovemu vozniku, ampak tudi meni kot umetniku, ki je dobil priložnost za izražanje. Svojo umetniško interpretacijo sem poimenoval skica, saj predstavlja začetek izjemne poti in mojo vizijo prepleta med umetnostjo, tehnologijo in trajnostjo. Neizmerno sem vesel, da je bil moj predlog zmagovalen. Prepričan sem, da mi bo zmaga odprla nova vrata na moji umetniški poti in se veselim novih priložnosti.«

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button