Gospodarska vozilaNovice

Prvo hladilno vozilo za cepiva, ki je predodobreno s strani Svetovne zdravstvene organizacije WHO.

Toyota Tsusho Corporation (“Toyota Tsusho”), Toyota Motor Corporation (“Toyota”) in B Medical Systems S.à r.l. (“B Medical Systems”) so danes objavili, da je vozilo z namenskim hladilnikom za prevoz cepiv pri ustreznih temperaturah, ki so ga skupaj razvile tri družbe, pridobilo predkvalifikacijo za kakovost medicinskih pripomočkov in opreme, kot jo določa Svetovna zdravstvena organizacija (“WHO”). To je sploh prvo hladilno vozilo za cepiva na svetu, ki je pridobilo predkvalifikacijo PQS in bo ključno prispevalo pri vzpostavitvi metod za hladilni prevoz cepiv in izboljšanju stopnje uporabe cepiv v državah v razvoju.

Cepljenje je učinkovit ukrep proti nalezljivim boleznim. Splošna obvezna cepiva za dojenčke običajno zahtevajo shranjevanje pri 2 do 8 ° C in jih ni mogoče uporabiti, če niso shranjena pod ustreznim nadzorom temperature. Čeprav države v razvoju za dobavo cepiv prejemajo pomoč mednarodnih agencij, kot so GAVI, Zavezništvo za cepiva in UNICEF, se približno 20 % dobavljene količine letno uniči, ker postanejo neuporabne zaradi temperaturnih sprememb med prevozom, pri razdeljevanju po bolnišnicah in klinikah v posameznih državah, saj je cestna infrastruktura neustrezna in ni primernih sredstev za prevoz v hladilniku. Vsako leto življenje 1,5 milijona otrok izgubi zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepivi (VPD), eden od razlogov pa je nezadostna uporaba cepiv.

Značilnosti hladilnega vozila za cepiva, ki je tokrat pridobilo predkvalifikacijo PQS, so naslednje:

– Osnovno vozilo je Toyota Land Cruiser 78, ki je opremljeno s hladilnikom za cepiva CF850 podjetja B Medical Systems.
– Hladilnik ima kapaciteto 396 litrov, kar zadošča za 400 paketov cepiv.
– S svojo neodvisno baterijo lahko hladilnik deluje približno 16 ur brez napajanja.
– Hladilnik se lahko polni med vožnjo, poleg tega ga je možno polniti tudi prek zunanjega vira.
– Toyota Tsusho uporablja znanje in izkušnje iz svojega poslovanja na afriških trgih. Vse to je pripomoglo tudi pri pridobivanju predkvalifikacije PQS.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button