NovicePredstavitve

Prenova za Citroën C5 Aircross

Z obsežno prenovo se želi C5 Aircross postaviti na višje mesto v svojem razredu.

Citroënovo letošnjo ofenzivo vodi prenovljeni C5 Aircross SUV, kateremu so namenili izdatno prenovo zunanjega in notranjega oblikovanja, saj želijo vpeljati več premijskega občutka. V aktualni podobi je luč sveta ugledal že leta 2018, dve leti kasneje je sledila premiera priključnega hibrida, kar je bila nujna poteza za ohranjanje konkurenčnosti v nadvse popularnem segmentu srednje velikih SUV-jev, ki predstavljajo 20 odstotkov prodaje celotnega trga.

Ob prvem pogledu na osveženega C5 Aircross hitro opazimo precej bolj nastopaški sprednji del, ki je izgubil krivine in pridobil bolj strukturirane linije. Stara deljena žarometa sta nadomestili dve novi LED enoti s svežim svetlobnim zapisom po zgledu klavirskih tipk, ki se zliva s sprednjo masko in poudarjenim logotipom. Spodnji predel je po preobrazbi prejel večji pokončni zračni reži, na dnu pa najdemo dodatno impozantno mrežo in nov kovinski zaključek odbijača.

Spremembe zadka so omejene na par novih zadnjih svetil z večjim tridimenzionalnim efektom in temnejšimi lečami. Plastična zaščita na dnu vrat ostaja, vendar je sedaj na voljo večja izbira barvnih kombinacij. Med ostale novosti spadajo sveži kompleti aluminijastih platišč in nova karoserijska barva Eclipse modra, vendar je skupna paleta barv bolj okrnjena kot pred prenovo.

Vstop v kabino C5 Aircross razkriva modernizirano armaturno ploščo z novim informacijskim sistemom, ki uporablja enak 10-palčni zaslon na dotik, kot najnovejša modela C4 in C5 X, pod njim pa se nahajajo novi horizontalni zračniki klimatske naprave. Pred voznikom ostaja 12,3-palčna digitalna instrumentalna plošča, s številnimi možnostmi prilagoditve. Preurejena je tudi sredinska konzola z novo pomanjšano prestavno ročico in gumbom za pretikanje voznih profilov, shranjevalni prostor pa premore dve USB vtičnici ter brezžično polnilno ploščo.

Za povečano udobje in izboljšan ambient bodo poskrbela nova oblazinjenja v alkantari ali Nappa usnju in nadgrajeni Advanced Comfort sedeži, sedaj z debelejšo peno ter opcijskim hlajenjem in masažo. Prtljažni prostor ostaja ravnodušen s 580 do 720 litrov prostornine pri bencinskih ali dizelskih različicah, medtem ko priključni hibrid ponuja od 460 do 600 litrov prostornine.

Pokukajmo še pod pokrov motorja, kjer drastičnih sprememb ni, večinoma ostaja enako kot pred prenovo. Vstopnico tako predstavlja 1,2-litrski PureTech turbobencinski motor s 96 kW (130 KM), v kombinaciji z ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Zgodba se nadaljuje pri 1,5-litrskim BlueHDi dizelskim motorjem, sedaj na voljo zgolj s samodejnim menjalnikom. Glavna zvezda bo brez dvoma priključno-hibridni model, sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja s 133 kW (180 KM), 13,2 kWh baterije in 80-kilovatnega elektromotorja, s skupno sistemsko močjo 225 KM. Razmeroma velika baterija bo omogočala do 55 kilometrov električne avtonomije.

Kot pričakovano, so skladno z napredkom avtomobila, prilagodili cene. Za najugodnejšega C5 Aircross Feel PureTech 130 z ročnim menjalnikom in nivojem opreme Feel, bo veljala cena 31.750 evrov, samodejni menjalnik zahteva dodatne tri tisočake. Dizelska ponudba se začne pri 36.250 s paketom Feel in zrase vse do 39.450 evrov za bogato opremljenega Shine Pack. Za okolju prijaznejšega hibrida po potrebno seči globoko v žep, saj stane najmanj 48.650 evrov, a je že standardno oborožen z opremo Shine.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button