NovicePredstavitve

Premierno: Renault Mégane Conquest

Megane Conquest osvaja novo področje C-SUV segmenta.

Na slovenske ceste je zapeljal popolnoma novi Renault Megane Conquest (drugod Arkana), s katerim ponujajo nekakšno vstopnejšo različico kupejevskega športnega terenca, kot sta Mercedes GLC Coupe in BMW X4. Športno navdahnjeni posebnež je evropeizirana različica južno korejskega Samsung XM3, njegova popularnost pa je povzročila širitev najprej v Rusijo nato če v centralni del stare celine.

Renaultov kupejevski SUV sloni na enaki CMF-B platformi kot trenutni generaciji Clia in Capturja, s katerima si deli številne oblikovne elemente. Spredaj ga opredeljujejo enake dnevne luči v obliki črke C in mreža maske kot pri Cliu, medtem ko steklene površine in poudarjena oddaljenost od tal (200 mm) nekoliko odsevata Capturja. Največja sprememba v dizajnu je brez dvoma kupejevski zadek, česar v tem segment še nismo videli, morda nekoliko pri novem Citroenu C4. Kot tak Megane Conquest praktično sameva v svojem segment. V primerjavi s Capturjem je zaradi večjega zadka pridobil na prtljažnem prostoru, ki meri 513 litrov.

Renault je pakete opreme razdelil na tri stopnje; Zen, Intens in R.S. Line. Osnovni prinaša 17-palčna platišča, LED žarometa, zatemnjena stekla, parkirne senzorje in električno nastavljiva zunanja ogledala. Precej bogata je serijska varnostna oprema, vključno z zaviranjem v sili, ohranjevalnikom voznega pasu, prepoznavanjem prometnih znakov in tempomatom. Notranjost so obleki v črno-sivo blago, klimatska naprava je samodejna, najdemo še vzvratno kamero, 4,2-palčni zaslonček med merilniki in 7-palčni informacijski sistem, s podpor Apple CarPlay ter Android Auto.

Bogatejši Intens prinaša bombončke v obliki postavnješih 18-palčnih platišč, samodejnega prilagajanja snopa svetlobe žarometov, adaptivnega tempomata in senzorja mrtvega kota. Več ponuja tudi notranjost odeta v umetno usnju, pod standardno opremo spadajo še samozatemnitveno vzvratno ogledalo, Multi-Sense sistem s tremi voznimi načini in osem barvno ambientalno osvetlitvijo. Poskok tehnološke plati prinaša 7-palčne digitalne merilnike in večji 9,3-palčni sredinski zaslon.

Na vrhu ponudbe kot pri večini modelov kraljuje R.S. Line, pri katerem zunanjost prejama več dinamičnih poudarkov; ponižan sprednji odbijač, rdeče okrasne črte, črna platišča, agresiven zadnji odbijač in par kromiranih zaključkov izpušnih cevi. Športna tematika se nadaljuje v kabini, oblečeni v kombinacijo usnja in alkantare s kontrastnimi rdečimi šivi, rdečimi varnostnimi pasovi, perforacijo na volanskem obroču, okrasnimi elementi v imitaciji karbona in aluminijastimi stopalkami.

Seveda lahko vsakega izmed treh nivojev opreme še izdatno nadgradimo z izletom po dodatni opremi, kjer med drugim najdemo usnjen oblazinjenje, prostoročno parkiranje, črno obarvano ali panoramsko streho in cel nabor varnostnih pripomočkov.

Pod motornim pokrovom Megane Conquest bosta brnela dva bencinska motorja z električno podporo. Vstopni TCe 140 uporablja turbinsko podprt 1,3-litrski štirivaljnik z 12-voltnim blago hibridnim sistemom, ki zmore proizvesti 103 kW (140 KM) in 260 Nm navora. Preko dvosklopčnega EDC menjalnika moč prenaša na sprednji kolesni par. Proti jeseni bodo predstavili še enak motor v konfiguraciji TCe 160. Nad mikro-hibridnim motorjem je umeščen pravi hibrid E-Tech sestavljen iz 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja, dveh elektromotorjev in kompaktnega 1,2 kWh baterijskega sklopa. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 105 kW (145 KM).

Cene kupjevskega križanca se bodo pričele pri 23.190 evrih za model TCe 140 z opremo Zen. Sledi Intens za 25.290 evrov in R.S. Line s ceno 27.890 evrov. TCe 160 je sicer že mogoče naročiti, ponujen bo ekskluzivno v opremi R.S. Line za 29.390 evrov. Za pravega hibrida E-Tech bo potrebno odšteti najmanj 24.690 evrov, Intens je za 1.100 evrov dražji, dinamični R.S. Line pa bo vašo denarnico olajšal za 29.390 evrov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button