NovicePredstavitve

Preizkusili smo: Nova Toyota Yaris

Pred kratkim smo se mudili v Bruslju, prestolnici Evrope, kjer se je predstavila popolnoma nova generacija Toyote Yaris. Nekoč najbolj pomemben Toyotin model v Sloveniji, želi z vso sodobnostjo nadaljevati uspešno zgodbo, ki se je pričela že daljnega leta 1999. Takratna prva generacija je hitro spremenila celotno podobo podjetja, z uspešno prodajo in popularnostjo se je sledeče leto zavihtela na mesto avtomobila leta. Yaris je predstavljal 54-odstotni prodajni delež Toyote, širitev družine predvsem s križanci in SUV-ji ga je pomaknila do še vedno pomembnih 20 odstotkov. Rekordnega leta 2007 verjetno ne bodo več dosegli, je pa spodbudno, da je polovica vseh prodanih izvedenk hibridnih.

Nobeno naključje ni, da so za uradno predstavitev izbrali Bruselj, kjer ima japonska znamka evropski sedež podjetja. Idealno za preizkus nove platforme na ozkih ulicah tradicionalnega mesta, s svojimi precej minimalističnimi dimenzijami odlično kljubuje vijuganju. Glavni poudarek pri razvoju je bil športen videz – to je težko spregledati in večja dinamika vožnje. V dolžino ga je glede na predhodnika nekoliko manj, je pa z rahlo večjo širino bolj postaven in občutno bolj vodljiv tudi na odprtih podeželskih poteh. Za osnovo so uporabili že znano TNGA arhitekturo, podrobneje GA-B platformo, ki kljub kompaktnosti nudi več notranjega prostora. Tudi sam dvig kvalitete materialov ustvari občutek premijskega razreda.

Prednost Yarisa pred konkurenti je hibridni pogonski sklop, ki bo na naš trg vstopil celo prvi. Gre za pomanjšano različico Corollinega štirivaljnika, z enim valjem manj. 1,5-litrski trivaljni bencinar skupaj z baterijo proizvede 85 kW (116 KM) moči, kombinacija z brezstopenjskim CVT-menjalnikom pa poskrbi za poskočno, a obenem varčno vožnjo. Tovarniško ocenjena poraba 3,7 litrov (v okolje izpusti 85 gramov CO2) je z umirjeno vožnjo enostavno dosegljiva, na testni vožnji je sicer popila slab liter več.

Nazadnje bi se dotaknili še cen in posredno opreme, ki je vidno bolj bogata. Notranjost sledi smernicam digitalizacije s katero pohvalno niso pretiravali, boljši je informacijski sistem z 8-palčnim zaslonom na dotik, pred voznikom so trije mali zaslončki z vsemi podatki, na vrhu pa je »tadragi« head-up prikazovalnik. Seveda so ga oborožili še z vsemi aktivnimi in pasivnimi voznimi ter varnostnimi pripomočki. Več serijske opreme je osnovnemu litrskemu modelu z opremo Luna za približno 1.500 evrov dvignilo ceno na 12 tisočakov. Za 1,5-litrskega bencinarja z opremo Sol bo potrebno odšteti 14.300 evrov, za tistega z električno asistenco pa 17.300 evrov. Situacija s korona virusom je prihod na domač trg prestavila za en mesec, tako bo prodaja hibrida stekla oktobra, ostala dva se pridružita novembra.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button