NovicePredstavitve

Predpremiera: Novi Peugeot 308

Novi Peugeot 308 je postal resnično privlačna kombilimuzina in pravi adut za boj proti športnim terencem.

Verjetno se nas večina strinja, da zadnje čase Peugeotov oblikovalski oddelek raztura, predstavili so že kar nekaj res všečnih avtomobilov, sedaj razkrivajo najnovejšo stvaritev, novo generacijo kombilimuzinskega 308, ki ponosno nosi nov logotip levčka (ta na maski je dejansko „made in Slovenia).

Peugeot je dokaj drastično premešal obliko modela 308, vsekakor zaradi aerodinamičnih zahtev, zagotovo pa tudi za doseg odličnega videza. Sveža tretja generacija je zasnovana na optimizirani PSA-jevi oziroma Stellantisovi EMP2 platformi – v primerjavi z odhajajočim modelom je za 55 mm daljši. Vetrobransko steklo je malenkost bolj pokončno in pomaknjeno nazaj, streha je za 20 mm znižana.

Sprednji konec opredeljujeta LED žarometa (pri dražjih modelih z matrično tehnologijo) in značilne LED dnevne luči ob robu odbijača. Sama mreža maske nekoliko spominja na večjega 3008, a vsa pozornost je usmerjena na nov Peugeojev logotip, ki pametno za seboj skriva glavni radarski senzor za potrebe sodobnih asistenčnih sistemov. Zadek je pridobil podaljšano strešno krilce in nov svetlobni zapis, s strani lahko opazimo bolj poudarjene kolesne loke, za katerimi so nameščena platišča s premerom od 16- do 18-palcev.

Kabina novega 308 sledi trenutnim smernicam podjetja z digitaliziranim 10-palčnim i-Cockpit voznikovim okoljem. Dodaten sredinski informacijski zaslon na dotik prav tako meri 10-palcev, pod njim se nahajajo gumbi bližnjic, s prilagodljivimi funkcijami. Edina pomanjkljivost je izguba hitrih fizičnih gumbov za upravljanje klimatske naprave. Drugod lahko pohvalimo še povečanje notranjega prostora, podaljšanje medosja posledično zadnjim potnikom ponuja več udobja, vsi odlagalni prostorčki po kabini skupaj znesejo presenetljivih 34 litrov prostornine.

Motorno paleto novega 308 bosta zastopala dva bencinska, en dizelski in dva priključna hibrida. Ker je zasnovan na modularni platformi, so mu enostavno namenili različne pogonske sklope. Bencinarja bosta oba 1,2-litrski trivaljni enoti z močjo 110 ali 130 KM, oba serijsko s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, zmogljivejši tudi s samodejnim. Dizelski motor bo 1,5-litrski z močjo 130 KM v kombinaciji z ročnim menjalnikom.

Nazadnje sta tu priključna hibrida sestavljena iz elektromotorja z 81 kW in 1,6-litrskega bencinskega motorja s 110 ali 132 kW. Skupna moč bo pri šibkejšem odmerjena pri 132 KW (180 KM), močnejši bo zmogel 165 kW (225 KM). Litij-ionska baterija s kapaciteto 12,4 kWh bo po merjenju WLTP z enim polnjenjem ponujala do 60 kilometrov električne avtonomije, obenem bo tudi polnjenje z močjo 7,4 kilovatov dokaj hitro.

Stopnje opreme bodo zložene po znanem vzorcu; vstopni bo Active, sledi Allure, vrh bosta predstavljala športna GT in GT Pack. Cenovno bi moral biti novi 308 precej podobno nastavljen kot njegov predhodnik, katerega osnovna cena je znašala 16.970 evrov oziroma 22 tisočakov za GT. Glede na videno lahko le potrdimo, da se v uredništvu že veselimo trenutka, ko ga bomo lahko zapeljali po cesti, kar bo ob uradni premieri v začetku prihodnjega leta …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button