E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Porschejeva strategija 2.0

IONITY že danes vzdržuje največje omrežje visokozmogljivih polnilnic v Evropi, ki je dostopno za večino električnih vozil.

Skupno podjetje zdaj pospešuje svojo nadaljnjo širitev. Do leta 2025 naj bi se število lokacij povečalo s sedanjih skoraj 400 na več kot 1000. V prihodnosti naj bi bilo na voljo približno 7000 polnilnih točk, kar je več kot štirikrat več kot danes (pribl. 1500). Omrežje IONITY uporablja evropski standard za polnjenje Combined Charging System (CCS). Zaradi 800-voltne tehnologije polnilnih postaj se lahko Porsche Taycan na njih polni s polno potencialno močjo do 270 kW. Pri uporabi storitve Porsche Charging Service so vozniki Taycana na hitrih polnilnicah IONITY upravičeni tudi do enotne, bistveno ugodnejše cene, ki trenutno znaša 0,33 evra na kilovatno uro.

Delničarji družbe IONITY so BMW Group, Mercedes Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motors z znamko KIA, koncern Volkswagen z Audijem in Porschejem, v prihodnosti pa tudi investicijska družba Blackrock. Polnilnih postaj IONITY v prihodnosti ne bodo gradili le ob evropskih avtocestah, temveč tudi v bližini večjih mest in ob najbolj prometnih zveznih cestah. Na teh novih postajah naj bi število polnilnih mest povečali na šest do dvanajst. Poleg tega bodo obstoječim polnilnicam na relacijah z veliko potrebo po polnjenju dodali dodatna polnilna mesta.

IONITY želi v okviru koncepta “Oasis” še bolj izboljšati udobje in storitve. Zato želi podjetje v večji meri kot danes samo pridobivati zemljišča. Na njih naj bi gradili polnilne parke z lastno gastronomsko ponudbo in povezanimi trgovinami. Storitev Porsche Charging Service omogoča dostop do polnilnih točk različnih ponudnikov po vsem svetu, med njimi tudi IONITY. V Evropi je v storitev trenutno vključenih skoraj 200.000 polnilnih točk v 20 državah. Med njimi je skoraj 6.500 polnilnih točk DC s polnilno močjo več kot 50 kW. Za centralno obračunavanje skrbi Porsche. Kot dopolnitev omrežja skupnega podjetja IONITY Porsche načrtuje lastne premium hitre polnilnice vzdolž najpomembnejših evropskih prometnih poti.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button