NoviceZanimivosti

Porsche in Frauscher ustvarila izjemen električni čoln

Pogonski sklop prihajajočega električnega Macana bo poganjal športni čoln.

Porsche in proizvajalec plovil Frauscher sta predstavila prvi skupni projekt serijskega električnega gliserja 850 Fantom Air, ki uporablja pogonsko tehnologijo iz prihajajočega popolnoma električnega Macana. Električni športni čoln združuje Porschejevo tehnologijo cestnih vozil s strokovnim znanjem Frauscherjeve ladjedelnice na področju oblikovanja čolnov, rezultat pa je inovativno in visoko zmogljivo plovilo.

Kot že na začetku omenjeno, gre za športni čoln s Porschejevim električnim pogonom, kakršnega najdemo na platformi Premium Platform Electric (PPE), ki ponuja največjo močjo 400 kW (536 KM). Za shranjevanje energije skrbi litij-ionska baterija s kapaciteto 100 kWh, podobne zasnove kot je bo uporabljal prihajajoči električni Macan. Na enak način kot pri Porschejevih cestnih vozilih so tudi pri čolnu na voljo različni načini vožnje – docking, range, sport in sport plus. Vsak izmed njih zagotavlja različne značilnosti odziva na plin in omejitve hitrosti, s čimer čoln postane primeren za različne scenarije.

Fantom Air lahko udobno pluje s hitrostjo 41 km/h in z enim polnjenjem doseže približno 45 kilometrov. Pri najvišji hitrosti 85 km/h v načinu Sport Plus se doseg nekoliko zmanjša. Zavoljo natančno izdelanega trupa lahko ob lagodni vožnji preseže doseg 100 kilometrov. Ko je baterija izčrpana jo lahko oskrbimo s hitrimi enosmernim tokom z močjo 250 kW, ki 80 odstotkov napolnjenosti doseže v manj kot 30 minutah. Na voljo je tudi standardno polnjenje z izmeničnim tokom.

Oblikovanje čolna, vključno s krmilno ploščadjo, je rezultat sodelovanja s studiem F. A. Porsche. Ima črno instrumentno ploščo v visokem sijaju in volan v Porschejevem slogu. Na krovu ponuja veliko razkošnih sedežev, prav tako po navdihu Porschejevih vozil. Enako kot pri le-teh, lahko kupci športnega čolna do potankosti prilagajajo barve in materiale trupa, palube ter oblazinjenja. Čoln nastal v sodelovanju Frauscherja in Porscheja je med drugim opremljen z zložljivim pokrovom, kakovostnim avdio sistemom s povezavo Bluetooth in WiFi, ambientalno in podvodno LED osvetlitvijo, hladilnim prostorom ter premičnim krmilnikom za lažji privez.

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air je vznemirljivo sodelovanje, ki združuje zapuščino Porschejevih avtomobilskih inovacij in Frauscherjevo strokovno znanje na področju oblikovanja plovil. Čoln bo debitiral januarja prihodnje leto, sprva pa je načrtovana omejena proizvodnja. Zainteresirani kupci lahko pričakujejo edinstveno in visoko zmogljivo izkušnjo športnega električnega plovila, ki uteleša Porschejevo zavezanost zmogljivosti ter trajnostni prihodnosti.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button