NasvetiNasveti in varnostNoviceZanimivosti

Pol stoletja slovenskih avtocest

V letošnjem letu mineva 50 let, odkar je prvo vozilo zapeljalo po slovenski avtocesti.

Z optimizmom zremo v leto 2022, ki bo zaznamovano s pomembno obletnico, saj obeležujemo pol stoletja slovenskih avtocest.

Decembra 1972 se je namreč odprl prvi slovenski in takrat tudi jugoslovanski odsek avtoceste med Vrhniko in Postojno v dolžini 32 kilometrov. Gradili so ga dve leti in sedem mesecev, vključeval pa je 5 viaduktov, 7 nadvozov, 13 podvozov, 4 mostove, po celotni dolžini je bila nameščena ograja za zaščito živali.

Kot zanimivost dodajamo, da je prva avtocesta na svetu bila zgrajena v New Yorku v začetku 20. stoletja. V Nemčiji se je gradnja prve avtoceste začela leta 1913, čeprav je prva svetovna vojna njeno odprtje odložila do leta 1921. Leta 1958 se je v mestu Preston odprla prva avtocesta v Združenem kraljestvu – osem milj odseka obvoznice mesta Preston, zdaj del avtoceste M6.

Vrnimo se v Slovenijo, kjer se je v teh 50 letih število kilometrov avtocest krepko povečalo, z njimi pa je naraščal tudi promet. Kmalu po odprtju prvega odseka je po njem v povprečju dnevno zapeljalo približno 8.000 vozil, danes pa po tem odseku v povprečju vozi več kot 50.000 vozil dnevno. DARS sicer trenutno upravlja in vzdržuje 623 km avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button