NovicePredstavitve

Peugeot 308 SW

Peugeot z novim 308 SW še ni pozabil na segment kompaktnih karavanov. Tokrat se predstavlja tudi slovenski publiki.

Marsikdo je čisto pozabil na obstoj starega karavanskega 308 SW, vsekakor pa ne Peugeot, ki predstavlja popolnoma novega, dobre tri mesece za razkritjem klasične kombilimuzine. Brez dvoma gre za resnično privlačen avtomobil in nekakšno dobrodošlo nasprotje poplave novih križancev.

Novi kombilimuzinski 308 (o katerem smo pisali tukaj) je od predhodnika v medosju zrasel za 55 mm, pri karavanskem SW je ta razdalja še za dodatnih 55 mm daljša, kar je omogočilo rast prtljažnika in povečanje prostora za noge zadnjih potnikov. Oblikovno sicer zelo natančno sledi manjšemu bratu, z določenimi samosvojimi potezami, kot je odstranitev črtnega elementa med zadnjima lučema, kar po Peugotovih besedah vizualno poveča velikost zunanjosti. Nastopaški sprednji del ponovno zastopajo družinska maska, LED žarometi in značilna pokončna dnevna svetilna elementa.

Kljub svoji karavanski obliki je 308 SW precej aerodinamičen, s količnikom zračnega upora 0,277 Cd in nadvse praktičen s pomembnim 608 litrskim prtljažnikom – ob podrtju zadnjih sedežev vse do 1.634 litrov. Vodilna v segmentu s 640 litri še vedno ostaja Škoda Octavia, a Peugeot se je skoraj do potankosti ujel s Fordom Focusom karavan.

V notranjosti je slika ponovno ujemajoča s klasičnim 308, kjer dominira i-Cockpit voznikov prostor s stisnjenim volanskim obročem in visoko postavljenimi 10-palčnimi digitalnimi merilniki. Na sredini armaturne plošče se nahaja informacijski zaslon na dotik, pod njim pa vrstica fizičnih gumbov in široka centralna konzola.

Motorna paleta bo kot pri kombilimuzini sestavljena iz dveh 1,2-litrskih bencinskih motorjev s 110 ali 130 KM, enega 1,5-litrskega dizla s 130 KM in dveh priključnih hibridov. Oba prejmeta razmeroma veliko 12,4 kWh baterijo, elektromotor z 81 kW (110 KM) in 1,6-litrski bencinski motor. Skupna sistemska moč pri šibkejšem je odmerjena pri 180 KM, močnejši bo zmogel 225 KM. Pri obeh bo mogoče izključno na elektriko prevoziti 60 kilometrov.

Čeprav ta segment karavanov neposredno ogrožajo SUV-ji, je ostal praktično konstanten vse od leta 2010, obenem v Evropi ostaja precejšnje zanimanje, zato je prodajna napoved še za nekaj let stabilna. S takšnimi besedam je Peugeot na pot pospremil novega 308 SW, ki bo na voljo v petih nivojih opremljenosti. (Active pack, Allure, Allure Pack, GT in GT Pack).

Cene novega Peugeota 308 SW se bodo pričele pri 22.280, kolikor velja osnovna bencinska različica s 110 KM. Dizelska ponudba se bo pričela pri 24.320 evrih, medtem ko bodo priključni hibridi dosegljivi od 35.620 evrov. Pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bodo za letošnje leto našli približno 200 novih kupcev, hkrati pa obljubljajo, da v tem trenutku ni daljših čakalnih rokov za dobavo.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button