NovicePredstavitve

Peugeot 3008 in 5008 (2021)

Peugeot je danes razkril polepšanega 3008 in večjega 5008.

Peugeot 5008

Oblikovno sta si zelo podobna, razlikujeta se v 20 centimetrih dolžine in dveh dodatnih sedežih ter seveda pri ponudbi pogonskih sklopov. Obseg osvežitev je enako usmerjen predvsem na sprednji konec z novo LED osvetlitvijo, postavnejšo masko in sežnjem tehnoloških izboljšav v notranjosti. Poglavitne točke prenove so pridobitev nadgradnje 12,3-palčnega virtualnega kokpita, večji 10-palčni sredinski zaslon, hitrejša povezljivost s pametnimi napravami in pravi nočni vid z infrardečo kamero.

Največja razlika je pri motorjih, pri 5008 hibridov zaenkrat še ni, večja je sicer ponudba dizelskih motorjev – najbolj izstopajoča je izvedenka s 180 KM in z dvema litroma prostornine. Osnovni dizel je 1,5-litrski štirivaljnik s 130 KM. Bencinski oddelek zastopata 1,2-litrska trivaljna enota s 130 KM in 1,6-litrski štirivaljnik s 180 KM. Oba šibkejša motorja sta lahko povezana s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali osemstopenjskim samodejnim, ki je drugod serijski.

Stopnje opreme ostajajo tri, Active, Allure in dve GT različici. Že vstopni model ima veliko dobrin, kot so 17-palčna platišča, dvopodročna klimatska naprava, vzvratna kamera in električno zložljivi zunanji ogledali. Vse skupaj se stopnjuje s pridobitvijo večjih platišč, optičnimi izboljšavami, večjimi zasloni, usnjenim oblazinjenjem, ambientalno osvetlitvijo, LED žarometi in še in še. Kakšna je torej cena prenovljenega enoprostorca, ki se želi preobraziti v SUV? Osnovni 1,2-litrski bencinec po ceniku velja 27.600, medtem ko bo najbolje opremljena dizelska različica olajšala vašo denarnico za 43.020.

Peugeot 3008

Peugeot pod budnim očesom spremlja uspehe, ki jih je leta 2016 začela žeti druga generacija družinskega SUV-ja 3008. Medživljenjska posodobitev bo poskrbela za nadaljnjo uspešno pot po 800 tisoč prodanih primerkih. Na zunaj je potrebno dvakrat pogledati, da najdemo razlike, so pa te precej opazne v notranjosti in opremi. Nekoliko izboljšana je tudi ponudba pogonskih sklopov.

Postavna zunanjost s privlačnimi francoskimi linijami ostaja, nova je seveda sprednja maska brez robov, zlita skupaj z dvema novima LED žarometoma (tudi pri vstopnih modelih) in nova LED osvetlitev zadaj, z rahlo zadimljenim steklom luči za večji občutek širine. Dodali so dva nova modra karoserijska odtenka in izbiro črnega paketa, ki skupaj s posebnimi 19-palčnimi platišči poudari podobo. Najbolj dobrodošla je nadgradnja notranjosti, predvsem informacijskega sistema. Tega sestavlja 12,3-palčni voznikov zaslon z večjo ločljivostjo in centralni zaslon z 10-palci premera, več je USB priklopov, mobilne naprave pa lahko polnimo brezžično. Celotna kabina je odeta v svežo izbiro usnjenega oblazinjenja, dodatke iz alkantare in zaključena s temnimi lesenimi elementi.

Peugeot 3008 ohranja PSA-jevo EMP2 platformo, ki podpira priključno hibridno tehnologijo, električne pa še ne. Tako se spremembe nanašajo na že obstoječo pogonsko ponudbo, z dvema hibridoma, bencinarjema in dizlom. Hybrid4 združuje 1,6-litrski PureTech motor s parom elektromotorjev za skupno moč 300 KM, povrne do 59 kilometrov električnega dometa in v okolje izpusti le 29 gramov CO2. Drugi hibrid sprednji kolesni par poganja le z enim elektromotorjem in skupno močjo 225 KM.

Poleg hibridov so na voljo še 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 130 KM, 1,6-litrski bencinski štirivaljnik s 180 KM in 1,5-litrski dizel s 130 KM. Standarden menjalnik po celotni paleti je osemstopenjski samodejni, le osnovni bencinar ima lahko šeststopenjski ročni menjalnik. In cene? Osnovni bencinec je na ceniku ozaljšan s ceno 24.220, dizelska ponudba se pričenja pri 26.080 evrih, medtem ko bo potrebno za hibrida odšteti najmanj 42.190 evrov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button