E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Opel Vivaro-e Hydrogen na vodikov pogon na nemške ceste

Nova doba Oplovih dostavnih vozil.

Na evropske ceste je zapeljal prvi Oplov kompaktni dostavnik na vodik, ki bo sprva nastopil delo pri podjetju Miele. Ne gre le za prvi Oplov, temveč tudi za prvi serijski komercialni dostavnik na gorivne celice. V paleti Oplovih komercialnih vozil se bo pridružil izključno električnemu Vivaro-e, s katerim si deli številne komponente.

Sprva bo Vivaro na vodik delovno nastopil v domači Nemčiji, uporabljali pa ga bodo za dostavo pri lokalnem podjetju gospodinjskih aparatov Miele. V uvajalnem obdobju bo novinec opravljal dnevno dostavo na območju Renske regije. »Novi Vivaro-e Hydrogen popolnoma ustreza zahtevam naših flotnih kupcev,« pravijo predstavniki Opla. »Pogon na vodik je idealna rešitev za vožnjo na dolgih poteh brez kakršnih koli emisij, medtem ko dostava težjega tovora ne predstavlja težav, skrb dolgotrajnega polnjenja baterij pa je odveč.«

Oplov novi komercialni dostavnik na vodikovo gorivno celico (FCEV) je sicer zasnovan na enaki platformi kot baterijsko-električni brat Vivaro-e in koristi enak spredaj nameščen elektromotor z največjo močjo 100 kW (136 KM). Zmogljivost uradno še ni potrjena, je pa velik baterijski sklop nadomestila manjša 10,5 kWh baterija, kateri energijo dovaja 45-kilovatna gorivna celica.

Ta se napaja iz treh vodikovih rezervoarjev pod 700 bari tlaka, katere je mogoče napolniti v vsega treh minutah – bistveno hitreje kot baterijo pri Viviaru-e. Maksimalen domet s polno kapaciteto je odmerjen pri 250 kilometrih, kar presega 205 kilometrski domet Vivara-e z večjo 75 kWh baterijo. Vivaro-e Hydrogen je nekakšen hibrid, saj omogoča ločeno neposredno polnjenje baterije, tako je v samo električnem načinu mogoče prevoziti 31 kilometrov.

Potencialni kupci bodo močno navdušeni nad nespremenjeno prostornino nakladalnega prostora, ki z volumnom 6,1 kubičnih metrov ostaja nespremenjena v primerjavi z ostalimi različicami Vivara, obenem ga lahko obremenimo do 1.000 kilogramov. Več o inovativnem Vivaru-e Hydrogen bo znanega v prihodnjem letu, širjenje ponudbe pa je pričakovano za leto 2023.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button