NoviceZanimivosti

Obubožana Toyota Mark II se je spremenila v razkošno športno limuzino

Restavracija in nadgradnja Toyotine limuzinske ikone.

Bo že držalo, da je Toyotin steber prodaje nedvomno model Corolla, ki je hkrati tudi najbolje prodajan model na našem planetu, vseeno pa so Japonci precej simpatizerjev pridobili na račun modela Mark II. Gre za limuzino spodnjega srednjega in nato tudi srednjega razreda, ki so jo v kar devetih generacijah izdelovali med letoma 1968 in 2004. Na evropskem trgu ni bila pretirano priljubljena in posledično niti na voljo kupcem, morda še najbližje ji je sorodni Lexus IS, ki pa je pri nas našel nekaj lastnikov.Toyota Mark II, ki jo vidite na priloženih fotografijah, je predstavnica četrte generacije z nadaljnjo hišno oznako GX71.

No, vsaj nekoč je bila. Domuje v Bangladešu in je v lasti družine gospodiča Ziyaada Rahmana še predno je le-ta pokukal na svet. Kmalu po prestopu v 21. stoletje so jo žalostno parkirali v senco in tam jo je zob časa še dodatno načenjal vse do leta 2015. Nato pa je Ziyaad prišel na idejo o restavraciji vozila. Zaradi skoraj popolnoma uničene notranjosti je na Toyotinem domačem japonskem trgu našel ustreznega donatorja vozila, ki je imel lepo ohranjen ambient in karoserijo. In praktično v celoti je mladi Bangladeševec prenesel v svojo Toyoto Mark II.

Po nekaj mesecih ležerne vožnje si je Ziyaad poželel nekaj več dinamike. V vozilo je vgradil »skoraj nemogoče«, saj je pod motorni pokrov postavil prisilno polnjeni 2,5-litrski šestvaljni agregat VVT-i 1JZ GTE z neskromnimi 280 KM. Ker podvozje in karoserija nasploh tega nista zmožna krotiti, je sledila (ponovna) temeljita nadgradnja – tokrat v bistveno bolj športnem duhu. Podvozje, zavore, pogonski sklopi in kakopak še zunanji elementi so sledil športni prenovi in kočni izdelek je pred vašimi očmi. Toyota Mark II četrte generacije, ki si s svojo osnovo deli le še obliko. No, le del nje …

Blaž Likovič
foto: Ahbaar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button