Gospodarska vozilaNovice

Obnovljen Bulli z alpinističnimi veščinami

Po 60-ih letih je predelani Volkswagen T1 doživel korenito obnovo.

Volkswagnov model T1, ki ga ljubkovalno kličemo Bulli, je sila priljubljen voz. Zato si morda malce težje predstavljamo, kako bi izgledal s štirimi osmi. Prav to se je zgodilu Volkswagnu Type 2 T1, ki je davnega maja 1962 zapustil tovarno v Hannovru in se odpeljal k lastniku v sosednjo Avstrijo.

Tam ga je gospodič Kurt Kretzner, mehanik z Dunaja, pretvoril v pravo alpinistično zver. V štirih letih je sestavil t. i. Half-Track Fox izvedenko, ki ima štiri osi. Sprednji dve imata nameščene 14-palčne pnevmatike, medtem ko zadnji par osi tvori gosenični pogon na 13-palčnih pogonskih kolesih. Tako prirejen Bulli je bil tako v veliko pomoč vsem, ki so potrebovali transport v visokogorje – oskrbniki koč, smučarji, gorski reševalci in podobno.

Terenski Bulli je po nekaj letih pristal v avstrijskem Porsche muzeju v Gmündu, ter nato še v zasebni zbirki ljubiteljev serije T1, ki so načrtovali restavracijo – vendar brez učinka. V letu 2018 je vendarle prešel v last VW oddelka Classic Vehicles, kjer se je obnova vendarle pričela. Restavratorji so s strani vodilnih dobili proste roke za svoje ideje in nastal je Bulli, kot ga vidite na priloženih fotografijah. Čedna reč, tudi za slovenske hribe …

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button