NoviceZanimivosti

Nürburgring nadaljuje investiranje v digitalizacijo

Odsek znamenitega Nordschleife bo prejel sodobno digitalno infrastrukturo.

Prvič v zgodovini najdaljšega dirkališča na svetu, bodo digitalizirali odsek steze. Döttinger Höhe bo z letošnjim letom opremljen s kamerami, prikazovalnimi sistemi in pametno programsko opremo na razdalji 2,7 kilometra. Konstrukcijski načrti povezujejo stezo iz leta 1927 z moderno infrastrukturo Grand Prix dirkališča in novim dirkaškim nadzornim centrom.

Gradbena dela na zelenem peklu v tem času leta niso nič neobičajnega, večino vzdrževalnih del, kot je polaganje svežega asfalta, se odvijajo v zimskem obdobju. Letos pa se dogaja nekaj precej bolj zanimivega, namesto valjarjev, stezo izboljšujejo izkušeni delavci, ki polagajo več kilometrov cevi, skozi katere bodo potekali kabli.

V letu 2021 bodo na Nordschleife preizkusili drugačne sisteme. Številne kamere bodo nadzorno upravo neposredno zalagale s posnetki trenutnega stanja, s pomočjo umetne inteligence bodo hitreje prepoznali morebitne nevarnosti. Tako širijo »digitalno maršalstvo«, pripomogli bodo tudi mnogi zasloni, ki prikazujejo signalne zastave za takojšnje ukrepanje ob nevšečnostih. Različni signali bodo prikazani še na zaslonih v avtomobilih voznikov. Velika naloga novega nadzornega sistema na Döttinger Höhe bo test različnih možnosti za napajanje celotnega sistema.

Ker je Nordschleife s svojo dolžino in topografijo najzahtevnejša steza, so takšni preizkusi nujni. Večina dirkališča je obdana s hektarji gozdov in hribovite pokrajine, ki otežuje postavitev infrastrukture. To kar je zeleni pekel povzdignilo med največje znamenitosti sveta, jim obenem otežuje sodobno digitalizacijo. Letošnji načrti dela naj bi bili zaključeni v štirih tednih, prve brezkontaktne turistične vožnje že čakajo na prvi vikend v marcu.

Žiga Kolman
foto: Nuerburgring.de

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button