NoviceZanimivosti

Novo kolekcijo BMW Art Car je oblikovala umetna inteligenca

BMW je snovanje novih Art avtomobilov prepustil računalniku.

Vsi dobro poznamo BMW-jevo ljubezen do umetelnih avtomobilov Art Car, brez težav lahko rečemo, da navdušujejo tudi nas. Vsi se zagotovo spominjamo nekaterih najbolj legendarnih poslikanih modelov, kot sta BMW 3.0 CLS iz leta 1975 ali nekoliko novejši M3 GT2 iz leta 2010. V 46 letih od zasnove projekta so se pod umetninami podpisala številna velika umetniška imena, kot sta Andy Warhol in Jeff Koons.

Tokrat se je BMW zadeve lotil nekoliko drugače, namesto oblikovalcev ali slikarjev, so nalogo dizajniranja poslikav prepustili računalniku. Čeprav končne kreacije na novih serijah 8 Gran Coupe spominjajo na predhodne, jih je ustvarila napredna tehnologa umetne inteligence.

Projekt je v sodelovanju z BMW-jem vodil kreativni tehnolog Nathan Shipley iz Goodby, Silverstein & Partners and Gary Yeh, zbiratelj umetnin in ustanovitelj ArtDrunk. Pri snovanju so uporabili odprtokodno programsko opremo za umetno inteligenco StyleGAN, ki navzkrižno prelistava preko 50 tisoč fotografij umetniških del nastalih v zadnjih 900 letih. Programska oprema nato »razume« umetnost in posledično generira sedem novih umetniških del, nanesenih na modele serije 8 na fotografijah.

Celoten proces se sliši neverjetno kompleksno in futuristično, a končen rezultat so resnično dih jemajoče umetnine. Kdo bi si mislil, da ima računalnik takšno umetniško žilico. BMW je projekt poimenoval »The Ultimate AI Masterpiece« (vrhunska AI mojstrovina), obenem pripravljajo virtualno instalacijo v sklopu letošnjega sejma umetnosti Frieze v New Yorku.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button