Gospodarska vozilaNovice

Novi Volkswagen Multivan

Prvič kot popolnoma samostojni VW model!

Nestrpno smo pričakovali virtualno premiero novega VW Multivana, kultnega potniškega vozila, ki tudi slovenske ceste premaguje že kar 71 let. Tokrat je nova generacija prinesla nekaj povsem novega – Multivan je prvič predstavljen kot samostojni model in se počasi distancira od sorodnega (nekoč dvojčka) Transporterja. Oblika je povzeta po najsodobnejših VW modelih, pogon pričakovano nudi tudi elektrificirane izvedenke.

 

Kljub temu, da stopa na svojo pot in je morda po novem bolj soroden osebnim vozilom, saj si temelje na MQB platformi deli s VW Tiguanom, Seat Tarracom in Škoda Kodiaqom, je vseeno nekoliko pridobil pri dimenzijah. V dolžino meri 4,9 metra oziroma še 20 centimetrov več v primeru različice z dolgo medosno razdaljo, medtem ko sta si širina in višina enaki pri 1.900 milimetrih.

Ker si osnovo deli z osebnimi vozili so dobili inženirji več svobode za notranjo ureditev vozila. Modularni sistem sedežev in zdaj že ikonična večfunkcijska mizica narekujejo notranjo arhitekturo, vsekakor pa lahko pričakujemo izredno prilagodljiv in prostoren ambient. Prtljažni prostor mer od osnovnih 469 litrov pa vse do neverjetnih 1.844 v kolikor se notranji elementi druge in tretje vrste odstranijo. Vse to zahvaljujoč ravnemu dnu, ki so ga pridobili na račun premika prestavne ročice in parkirne zavore na osrednji del armature. Nasploh je ambient znatno bolj digitaliziran in pričakovano povzet po sodobnih hišnih rešitvah na oddelku osebnih vozila. Pričakujte digitalne merilnike in osrednji zaslon, medtem ko je stikal in tipk znatno manj.

Pogon ne bo več prednostno dizelsko orientiran, kljub temu da kot del ponudbe ostaja dvolitrski TDI z 200 »konjiči«. Motorno paleto tvorita še 1,5 in dvolitrski TSI agregat, kmalu pa se bo floti pridružila še priključno-hibridna izvedenka v kombinaciji 1,4-litrskega TSI agregata in litij-ionske baterije s kapaciteto 13 kWh. Dovolj za avtonomijo do največ 50 kilometrov. Menjalnik bo DSG zasnove, pri ne-elektrificiranih bo 8-stopenjski, medtem ko bo priključni hibrid opremljen s šeststopenjskim.

Več ob vstopu na slovenski trg, za ljubitelje vseh T različic pa naj še dodamo, da bo novi VW Transporter grajen na osnovi Forda Transita. Nemci so tako prvič v zgodovini ločili Multivana in Transporterja, in svoje ideje zasidrali v potniško različico medtem ko bo tovorna nastala v sodelovanju z »modrim ovalom«.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button