Gospodarska vozilaNovice

Novi Renault Master: evolucija francoskega dostavnega prvaka

Novi Master bo na voljo z dizelskimi motorji in električnim pogonom.

Najnovejša različica Renaultovega dostavnega vozila Master, katerega zgodovina proizvodnje sega v leto 1980 in ima za seboj več kot 3 milijone prodanih enot, je pripravljena nadaljevati svoj uspeh. Četrta generacija, ki jo izdelujejo v Batillyju v Franciji, je bistveno napredovala, tako z vidika oblikovanja kot funkcionalnosti.

Notranjost novega Masterja odraža sodobno delovno okolje, podobno potniškemu vozilu. Armaturna plošča v obliki črke S ustvarja občutek prostornosti, 10-palčni zaslon, serijski v celotni liniji, pa dodaja pridih moderne povezljivosti. Kokpit se podvoji kot delovna postaja, saj je mogoče naslonjalo srednjega sedeža spremeniti v pisalno mizo, ki sprejme prenosni računalnik in je opremljena z USB-C priklopi za polnjenje naprav. Prostor za shranjevanje je bil povečan za 25 odstotkov na skupnih 135 litrov, s čimer je Master postal vodilni na področju v svojem razredu.

Osnovna zunanja podoba ni drastično spremenjena, z izjemo bolj družinsko obarvanega obraza z osvetlitvijo v obliki črke C in novega logotipa. Navzven se novi Renault Master ponaša z mogočno in pomirjujočo obliko, ki izžareva zanesljivost, vzdržljivost in varnost. Aerodinamika kombija je bila skrbno izpopolnjena, kar je omogočilo več kot 20-odstotno zmanjšanje Scx in izboljšano učinkovitost z manjšimi emisijami ogljikovega dioksida ter seveda manjšo porabo goriva.

Master tudi v novi generaciji ponuja različne pogonske sklope, vključno s klasičnim 2-litrskim dizelskim motorjem Blue dCi z močjo od 105 do 170 KM in sodobnim električnim sklopom. Dizelski motor je mogoče kombinirati s šeststopenjskim ročnim ali devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Električne različice premorejo elektromotor z močjo 96 kW ali 105 kW, v kombinaciji z manjšo baterijo s kapaciteto 40 kWh in 180 kilometri dosega ali večjo 87 kWh baterijo, ki ponuja do 410 kilometrov avtonomije po merjenju WLTP. Domač polnilni priklop z 22 kW lahko baterijo do 100 odstotkov oskrbi v 4 urah, hitri priklop s 130 kW pa 229 km dosega povrne v 30 minutah. Poleg tega je model Master zasnovan tako, da bo v prihodnosti omogočal namestitev pogona H2-Tech na vodikove gorivne celice.

Kar zadeva tehnologijo, novi Renault Master uvaja edinstven zavorni sistem za dosledno učinkovitost in občutek na pedalu, skupaj z 20 sistemi za pomoč vozniku. Kombi vključuje tudi funkcije V2X v električnih različicah, ki omogočajo zmogljivosti Vehicle-to-Load (V2L) in Vehicle-to-Grid (V2G), za polnjenje in napajane zunanjih naprav ali po meri izdelanih delov karoserije neposredno iz baterije. Novi Renault Master ponuja 20 silhuet, ki ustrezajo različnim poklicnim zahtevam, z različnimi nosilnostmi in možnostmi predelave ter izbiro sprednjega ali zadnjega pogona. Zasnova kombija poudarja udobje s širšim odpiranjem drsnih stranskih vrat in daljšimi tovornimi površinami, maksimalna zmogljivost tovornega prostora znaša 2.396 kilogramov.

Med funkcijami povezljivosti novega vozila Renault Master izstopa multimedijski sistem OpenR Link, ki se pohvali z vgrajeno navigacijo Google Maps in glasovnim pomočnikom Google Assistant. Renault Master je postal večnamenski dostavnik nove generacije, ki združuje oblikovanje, funkcionalnost in tehnološke inovacije za izpolnjevanje razvijajočih se potreb profesionalnih uporabnikov. Vozilo bo na trg zapeljalo spomladi prihodnje leto in bo ponujalo celovito rešitev za široko paleto komercialnih aplikacij.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button