Gospodarska vozilaNovice

Novi Opel Movano: sodoben, učinkovit in elektrificiran

Električna različica ima sedaj zajetno 110 kWh baterijo.

Oplova ofenziva prenove gospodarskih vozil se vztrajno nadaljuje s prihodom posodobljenega velikana Movano, ki ostaja robustna in vsestranska rešitev za težja opravila, saj ponuja različne karoserijske izvedbe ter tako izpolnjuje potrebe več profesionalnih uporabnikov. Navdušuje z izjemnim 17 m3 tovornim prostorom in dvema tonama nosilnosti, hkrati pa ob posodobitvi uvaja razne nove elemente, predvsem na področju varnosti ter ekonomičnosti.

Eden od vrhuncev je uvedba modela električno gnane različice Movano Electric, ki je v skladu z Oplovo strategijo elektrifikacije. Električni dostavnik je opremljen z zmogljivim elektromotorjem z močjo 200 kW (270 KM) in 400 Nm navora, ki energijo črpa iz zajetnega 110 kW hranilnika, kar pomeni, da lahko brez vmesnega polnjenja prevozi do 420 kilometrov, s čimer je več kot konkurenčen v svojem segmentu. Ob pridobitvi električnega sklopa Movano Electric uvaja tudi praktično funkcijo z novo 230-voltno vtičnico na armaturni plošči, ki olajša napajanje ali polnjenje električnih naprav med delom. Električnega Movana bo mogoče polniti preko standardnega trifaznega priklopa z močjo 11 kW ali hitrega polnilnika z močjo 150 kW, ki lahko baterijo do 80 odstotkov oskrbi v 55 minutah.

Notranjost modela Movano je osredotočena na povezljivost, ergonomijo in udobje uporabnika. Prenovljena kabina vključuje multimedijski sistem z največ 10-palčnim osrednjim zaslonom na dotik,  brezžično polnjenje pametnih naprav ter vstop in zagon brez uporabe ključa. Pred voznikom so lahko 7-aplčni digitalni merilniki, priljubljeni sotiritvi Apple CarPlay in Adroid Auto pa je mogoče povezati brezžično. Opcijska sedežna klop, ki lahko služi kot delovna površina ali majhna miza, profesionalnim uporabnikom omogoča enostavno preobrazbo notranjosti v uporaben prostor. Nekoliko je v primerjavi s predhodnim modelom napredovala tudi zunanja podoba, saj se Movano pohvali z osveženim obrazom in preurejenim zadnjim delom, ki se skladata z aktualno identiteto nemške znamke, predvsem to velja za par zmogljivih LED žarometov.

Opel načrtuje tudi razširitev ponudbe modela Movano z uvedbo modela Hydrogen na vodikov pogon leta 2024, ki bo predstavljal alternativo za tiste, ki potrebujejo potovanje na dolge razdalje brez emisij in z možnostjo hitrega polnjenja goriva. Dosega z enim polnjenjem naj bi bilo dovolj za 400 kilometrsko pot, polnjenje rezervoarjev pa bo trajalo pičlih pet minut. Pristaši klasike bodo še vedno lahko izbirali med tremi učinkovitimi turbodizelskimi motorji z 88 kW (120 KM), 103 kW (140 KM) ali 132 kW (180 KM), v povezavi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Pionirski dosežki so vidni pri voznih pripomočkih, saj Movano zdaj omogoča samodejno vožnjo druge stopnje. Kombinacija prilagodljivega tempomata, asistenta za ohranjanje voznega pasu in asistenta za vožnjo v zastojih omogoča, da Movano brez poseganja voznika v določenih razmerah skrbi za krmiljenje, zaviranje ter pospeševanje. Skupno je na krovu Movana kar 22 asistenčnih sistemov in pomagal, vključno s 360-stopinjskimi parkirnimi senzorji, pripomočkom za parkiranje in digitalnim vzvratnim ogledalom. Izboljšani Opel Movano bo svojo prodajno pot začel v kratkem, ko bodo znane tudi prve cene.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button