NovicePredstavitve

Novi Hyundai Ioniq 6

Privlačni aerodinamični korejski električar je zapeljal tudi na slovenske ceste.

Korejski velikan si po nastanku nove podznamke Ioniq nebi mogel zaželeti boljšega začetka, saj je že prvi član električne družine postal precejšen hit, ki redno zastopa najvišja mesta med električnimi vozili. Taktirko je sedaj prevzel drugi model Ioniq 6, ki se prav tako predstavlja s samosvojim unikatnim oblikovanjem v slogu klasičnih avtomobilov, napredno tehnologijo in zavidljivim dosegom.

Novega Ioniq 6 so navdahnili aerodinamični klasiki (Streamliners) iz tridesetih let prejšnjega stoletja in nenazadnje koncept Prophecy iz leta 2020. Novinec je z dolžino 4.855 mm za 220 mm daljši od Ioniq 5 in 161 daljši od glavnega konkurenta, Tesle Model 3. Kljub večji dolžini je v medosju in širini skoraj identičen sorodnem Ioniq 5, saj si le-ta delita arhitekturo. Zasnovali so ga na E-GMP električni platformi, zato sta kapaciteti baterije 53,4 in 77,5 kWh ter pogon speljan na zadnji kolesni par ali vsa štiri kolesa, že dobro poznani. Vstopni model z zadnjim pogonom premore 111 kW (151 KM), različica z večjo baterijo in prav tako dvokolesnim pogonom ponuja 168 kW (229 KM), najzmogljivejši Ioniq 6 z dvema elektromotorjema pa ustvari 239 kW (325 KM).

Ker ima Ioniq 6 precej bolj aerodinamično obliko s količnikom zračnega upora le 0,21 Cd, bo lahko v idealnih razmerah iz manjše baterije iztisnil 429 kilometrov dosega, izvedenka z večjo baterijo ponuja do 614 kilometrov avtonomije. Zavoljo napredne E-GMP modularne platforme ima Ioniq 6 800-voltno arhitekturo, ki omogoča bliskovito polnjenje z največjo močjo 350 kW, kar lahko baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v zgolj 18 minutah, že petminutni postanek povrne energijo za 100 kilometrsko pot. Izmenični tok je standardni 11-kilovatni, tehnologija dvosmernega polnjenja V2L pa ponuja možnost napajanja zunanjih naprav ali ostalih električnih vozil.

Samo oblikovanje je ostalo zvesto konceptu Prophecy, z izjemo rahlo privzdignjene strehe, kar prinaša več notranjega prostora. Za drastično drugačne oblikovne smernice so se odločili na podlagi ostalih znamk, ki povzemajo način ruskih babušk, saj se modeli med seboj bistveno ne razlikujejo. Vsak model Ioniq bo imel svoj lasten videz, čeprav so vsi del iste družine. Predvsem to velja za podobnosti svetlobnega zapisa.

Zadek Ioniq 6 krasijo parametrične pikslase luči nameščene pod zadnjim krilcem, ki se raztezajo čez celotno širino zadka. Najdemo jih tudi na sprednjem delu v omejenem številu na dnu obeh žarometov, obenem sprednji del pretkano skriva celo zbirko varnostnih senzorjev v tankem črnem elementu sredi odbijača. Krivine novega Hyundaija malenkost spominjajo na Porscheja 911 in Audija TT, ustvarjalci pa poudarjajo, da niso želeli ustvariti tipične limuzine, temveč štirivraten avtomobil z uporabnim prtljažnikom ter kupejevskimi linijami. V prtljažniku je namreč dovolj prostora za 401 litrov prtljage, dodaten sprednji prtljažnik »frunk« nudi 45 litrov prostora.

Preprostost in eleganca se nadaljujeta v notranjosti, s panoramskim panelom na armaturni plošči, ki združuje dva 12,3-palčna zaslona – osrednjega za prikazovanje informacijsko-zabavnih vsebin in levega za prikaz merilnikov in podatkov vožnje. Operacijski sistem opremljen z najnovejšo generacijo Bluelinka je povezljiv s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, nov je inteligentni načrtovalnik poti glede na stanje baterije, uporabnikom je namenjeni 5 USB priklopov in možnost izbire projicirnega zaslona.  V notranjosti so ravne in uporabne površine, obogatene z 64-barvno ambientno osvetlitvijo, z volana so odstranili logotip znamke, prazno mesto pa nadomestili z LED svetilnimi elementi, ki se odzivajo na prepoznavanje glasu in prikazujejo stopnjo napolnjenosti baterije.

Stikala oken so prestavili na sredinsko konzolo, veliko je shranjevalnega prostora pod sredinskim naslonom, na sredini konzole in sovoznikovem predalu. Na obeh koncih armaturne plošče sta zaslona za prikazovanje posnetka doplačljivih zunanjih digitalnih vzvratnih ogledal, upravljanje klimatske naprave pa so ohranili na ločeni kontrolni enoti pod sredinskim zaslonom. Vse skupaj v celoto povezuje oblazinjenje v ekološkem usnju ali recikliranih materialih. Ioniq 6 je prvi Hyundai katerega je moč v celoti posodabljati preko spleta (over-the-air).

V Slovenji bo na voljo v treh konfiguracijah – z manjšo 53,4 kWh baterijo in zadnjim pogonom ter večjo 77,5 kWh baterijo z zadnjim ali štirikolesnim pogonom. Paketi opreme so Style, Premium in Impression, slednji je rezerviran le za modele z večjo baterijo. Za osnovnega Ioniq 6 bo potrebno odšteti 45.100 evrov, za ugodnejšega z večjo baterijo 50.100 evrov, za štirikolesni gnanega pa najmanj 53.800 evrov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button