NovicePredstavitve

Novi Ford Tourneo Connect (2022)

Tourneo Connect je prvi sad sodelovanja modrega ovala in Volkswagna, zato si veliko delov deli z najnovejšim Caddyjem.

Ford predstavlja povsem novo generacijo Tournea Connect, ki zamenjuje dotrajan, desetletje star model. Vsega dela sicer niso opravili sami, saj je pod okovjem zasnovan na novem Volkswagnu Caddy, v sklopu sodelovanja z nemškim gigantom.

Pri Fordu bodo kupcem ponudili štiri stopnje opreme: Trend (prihaja na slovensko tržišče prihodnje leto), Titanium, Sport in Active. Vsaka obogatena s posebnimi oblikovnimi elementi, začenši s Trendom, ki kot vstopni model prinaša črne plastične obrobe in plastične pokrove koles. Titatnium dodaja kromirane okraske, zatemnjena stekla in 16-palčna lita platišča.

Dinamično usmerjena različica Sport želi poudariti svoje kredence s črtami na pokrovu motorja, poglobljenim sprednjim odbijačem in 17-palčnimi platišči, medtem ko terensko naravnani Active prinaša svojevrstno mrežo maske, dodatne okrepitve podvozja ter poudarjene kolesne loke in odbijače.

Kupci bodo tako kot poprej izbirali med standardno ali podaljšano medosno razdaljo. V osnovi Tourneo Connect ponuja 2.600 litrov prostornine, povečana različica pa lahko ob zložitvi zadnje klopi pogoltne zajetnih 3.100 litrov tovora, ob dodatnem podrtju sovoznikovega sedeža omogoča prevoz tri metrskih predmetov.

Fordova povezava z Volkswagnom je opazna tudi pri večini sodobne tehnologije, poznane že iz nekaterih Volkswagnovih osebnih avtomobilih. Standardni Tourneo prejme 8,25-palčni informacijski zaslon, ki pri modelih od Titatniuma dalje zraste na 10-palcev, Sport se pohvali še z 10,25-palčnimi digitalnimi merilniki. Na seznamu opreme je kar 19 različnih tehnoloških voznih pripomočkov. V začetni paket se že vključeni tempomat, sprednji in zadnji parkirni senzorji, opozorilnik spremembe pasu ter samodejno zaviranje v sili. Z doplačilom je možno dodati vse od adaptivnega tempomata, prepoznavanja prometnih znakov, samodejnega parkiranje in še in še.

Ustavimo se še pri motorni paleti. To bodo zastopali en bencinski in en dizelski agregat, prav vsi iz nemškega koncerna. Bencinska izbira je 1,5-litrski štirivaljnik s 115 KM in 220 Nm navora, povezan s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Motor
1.5-litrski EcoBoost 114 KM, ročni menjalnik
114 KM, samodejni menjalnik
2.0-litrski EcoBlue
122 KM, ročni menjalnik
122 KM, samodejni menjalnik
122 KM, 4×4, ročni menjalnik

Dizelski agregat premore 122 KM in 320 Nm navora. Omenjeni sajavček uporablja inovativen sistem doziranja AdBlue dodatka, ki pripomore k zmanjšanju dušikovih oksidov. Združljiv je tudi z alternativnimi gorivi kot so HVO (hidrotretirana rastlinska olja) in GTL (pretvorba plina v tekočino). Agregat je standardno spojen z ročnim menjalnikom, kombinirati pa ga je možno s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom z dodatnimi okrepitvami dna vozila.

Pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bodo v prihodnjem letu našli približno 100 novih kupcev, ti pa bodo morali odšteti najmanj 29.050 evrov (za bencinsko različico), oziroma 29.820 evrov za dizelsko različico.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button