Gospodarska vozilaNovice

Novi Ford Ranger 2022: Globalni pickup po meri voznikov

Kaj prinaša nova generacija, prisotna v kar 180 državah.

Vendarle smo dočakali globalno premiero najbolje prodajanega poltovornjaka, ki v svojem segmentu odščipne kar dve petini prodajne pogače. Na severnoameriškem trgu je prisoten že vse od leta 1983, medtem ko je v mednarodne vode zapeljal šele v letu 1998. Takrat kot plod sodelovanja Forda in Mazde, od leta 2011 pa kot samostojni model znotraj flote »modrega ovala«. Kaj prinaša povsem nova generacija deset let kasneje?

Ključne lastnosti:

– Posodobljen videz z znamenitim svetlobnim podpisom v obliki črke C.
– Daljša medosna razdalja glede na predhodnika (+50 mm).
– Uporabna vrata kesona z drsno ploščo.
– Povratek V6 dizla, tokrat s tremi litri prostornine.
– Tri turbodizelske in ena turbobencinska opcija v motorni paleti.
– Opremljen s Sync 4 vmesnikom in z več digitalizacije.
– V salonih šele na začetku leta 2023.

Fordova pickup ikona je nazaj v prenovljeni podobi T6 generacije in s kar nekaj novitetami. Razvit je bil na podlagi kar pet tisočih intervjujev, ki so jih inženirji opravili z lastniki aktualne in predhodne generacije tega štirikolesnika, nadaljnje snovanje pa je potekalo v simbiozi s Volkswagnom, saj bo novi VW Amarok tvorjen na enakih temeljih kot novi Ranger.

Videz je tokrat zastavljen bolj oglato in posledično bolj robustno, k čemur nedvomno prispevajo žarometi s svetlobnim podpisom v obliki črke C. Bistvena novost je za kar 50 milimetrov podaljšano medosje ob enaki karoserijski dolžini vozila ter enak prirastek v širino. To nadalje omogoči večji vstopni kot avtomobila, hkrati pa nudi nekaj več prostora za drugo vrsto potnikov ter za tovor v kesonu, ki je s tem pridobil na širini. Da bo zunanji tovorni prostor še uporabnejši bodo poskrbeli elementi kot so nova drsna plošča zadnjih vrat, možnost doplačila manjših stranskih stopnic za lažji dostop v keson, dodatna pritrdišča za varovalno mrežo ali trakove ter nenazadnje še uporabno 220-voltno vtičnico.

Ob vstopu v notranjost vas pozdravi digitalizirana in popolnoma prenovljena kabina z 10,1 ali 12-palčnim osrednjim zaslonom, ki je podprt s četrto generacijo vmesnika Sync, medtem ko je popolnoma digitaliziran tudi voznikov instrumentacijski prostor. Preko mobilnih aplikacij boste lahko marsikatero funkcijo vozila spremljali in uporabljali tudi na daljavo, kot je recimo možnost nastavitve ambientalne temperature in spremljanje servisnih intervalov. Namesto večje prestavne ročice je sedaj nameščena sodobnejša in manjša ročka, ki jo lično dopolnjujejo okoliško vrtljivo stikalo izbire pogona ter nekateri gumbi. Vsled uporabe udobnejših materialov naj bi potniki imeli občutek, da se peljejo v Fordovem SUV-ju in ne v delovnem pickupu.

Med nadaljnjo opcijsko tehnologijo bi izpostavili matrične LED žaromete, 360-stopinjsko kamero, posodobitve multimedijskega vmesnika na daljavo preko Ford Power-Up aplikacije in podobno.

Pod motornim pokrovom se je poslovil stari poltretji liter zajeten petvaljnik in se umaknil uglajenemu trilitrskemu V6 turbodizlu. Sajasta druščina bo dopolnjena z dvolitrskim agregatom, ki bo na voljo z eno ali dvema turbopolnilnikoma, kar pomeni dve močnostni različici. Oktansko stran bo zastopal že znani 2,3-litrski EcoBoost bencinski agregat. Menjalniki bodo šeststopenjski ročni ali samodejni, opcijsko pa bo na voljo ravno tako znana avtomatika z desetimi zobniki. Na voljo bosta tudi dva štirikolesna pogona – inteligentni s krmiljenjem porazdelitve ali stalni. Ford zmogljivostnih številk ni izdal kot tudi ni razkril katere možnosti bodo na voljo v 180 in več državah sveta. Jasno je, da trilitrskega dizla v Evropo najverjetneje ne bo.

Novega Rangerja bodo sestavljali na Tajskem in v Južnoafriški republiki, zato bo na teh dveh tržiščih tudi najprej na voljo. Prišel bo več karoserijskih različicah (klasična, podaljšana kabina in dvojna kabina), ravno tako v številnih nivojih opremljenosti. V Evropi se bodo naročila odprla šele čez približno eno leto, medtem ko si lahko lastniške ključe obetate šele po vstopu v 2023. Še pred pa nestrpno pričakujemo razkritje tehničnih podatkov in opcij na Starem kontinentu.

 

Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button