Gospodarska vozilaNovice

Novi Ford Maverick: Najmanjšega poltovornjaka v Evropi ne bo

Za Fordovega najmanjšega pickup bo potrebno odšteti vsega 16 tisočakov.

Američani se veselijo še enega novega Fordovega poltovornjaka, namreč le nekaj tednov po predstavitvi elektrificiranega F-150 je luč sveta ugledal vstopni, pod Rangerja umeščeni “lifestyle” naravnani Maverick. Pick-up za vse tiste, ki niso vedeli da si želijo poltovornjaka, se začne pri vsega 20 tisoč dolarjih (16.490 evrov) in ponuja izbiro hibridnega pogonskega sklopa.

Sicer ni priključni hibrid, ampak klasični zaprti hibrid sestavljen iz 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom, manjšega elektromotorja in baterije. V kombinaciji z brezkončnim CVT menjalnikom se moč prenaša na sprednji kolesni par. Skupna sistemska zmogljivost je odmerjena pri 193 KM in 210 Nm navora, tako lahko z enim polnim rezervoarjem goriva prevozi preko 500 kilometrov. Za nekje tisoč dolarjev doplačila lahko izberemo običajen 2-litrski turbobencinski motor z 253 KM in 375 Nm navora, povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ter opcijskim štirikolesnim pogonom.

Maverick kot že rečeno lovi nove kupce z aktivnim življenjskim slogom, ki pod prvo izbiro ponavadi ne postavijo poltovornjakov. Nakladalna obremenitev je neglede na pogonski sklop odmerjena pri 680 kilogramih, hibridni Maverick lahko vleče breme do 900 kilogramov – dovolj za rekreativno plovilo ali kompaktno prikolico. V primeru izbire dodatnega »4K Tow« paketa lahko 2-litrski EcoBoost model premika tovor do 1.800 kilogramov. Praktičen tovorni prostor ponuja številne privezovalne točke in dodatne odlagalne površine za enostaven prevoz koles, kajakov ali ostalega tovora.

V notranjosti je Maverick precej utilitarističen in vsestranski, sedežev je dovolj za udoben prevoz petih potnikov, ogromni so odlagalni prostorčki na vratih, dodaten shranjevalnik najdemo pod zadnjo klopjo in še in še. Kljub dokaj kompaktnim meram se lahko z Maverickom brez težav odpravimo na daljše popotovanje. Ford raznih dodatkov ne bo prodajal, temveč bo spodbujal lastnike novih vozil, ki imajo doma 3D tiskalnike, da si bodo dodatke izdelali kar sami, seveda ob upoštevanju podanih dimenzij odlagalnih površin.

Za novega Mavericka žal v Evropi ni prostora, saj je krog kupcev poltovornjakov na stari celini še vedno premajhen. Veliko proizvajalcev se iz tega segmenta umika, kljub temu pa pri nas še ostaja Ranger, ki beleži zmerno dobro prodajo, a Maverick bi mu brez dvoma ukradel nekaj strank, česar si Ford ne želi.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button