NovicePredstavitve

Novi Dacia Sandero in Sandero Stepway

Z včerajšnjim dnem je na slovenske ceste uradno zapeljala nova, tretja generacija Dacie Sandero in Sandero Stepway. Nova generacija zasnovana na popolnoma novi platformi želi na novo definirati cenovno dostopen sodoben avtomobil, s poudarkom na osnovne potrebe in zadovoljstvo kupcev. Seveda želijo nadaljevati tudi uspešno poslovno zgodbo modela Sandero, ki se vse od leta 2017 pohvali z naslovom najbolje prodajanega avtomobilskega modela fizičnim kupcem v Evropi. Skupno so prodali že 2,1 milijona primerkov Sandera, od tega pustolovski Sandero s preko 1,3 milijona primerki zajema 65-odstotni delež celotne prodaje.

Obe izpeljanki popolnoma novega Sandero sta poleg svežega zunanjega oblikovanja prejela novo sprednjo in zadnjo osvetlitev, sedaj z značilnim svetlobnim zapisom v obliki črke Y. Pri vseh različicah sta sprednja žarometa v LED tehniki s samodejnim vklopom, kar bistveno pripomore k nočni vidljivosti in varnosti. Zunanji videz je precej bolj sodoben in odločen, linije so bolj tekoče, vetrobransko steklo je položnejše, nižja streha ter malenkost širši koloteki ustvarijo postaven videz.

Sandero Stepway vse skupaj povzdigne še na nekoliko višjo raven, z novim rebrastim in usločenim pokrovom motorja, večjo oddaljenostjo od tal, zajetnimi obrobami kolesnih lokov in krepkima, z logotipom okrašenima strešnima nosilcema, katera lahko enostavno prestavimo v prečno pozicijo. Zunanjost zaključujejo kromiran logotip Stepway pod masko spredaj, temne plastične obrobe meglenk in sprednji ter zadnji odbijač s spodnjo zaščitno oblogo iz obarvane plastike.

Oblikovno revolucijo je doživela tudi notranjost, ki ponuja sodobnejši videz, kakovostnejše materiale, več ergonomije in novejšo tehnologijo. Pred voznikom se predstavlja sveža armaturna plošča z novimi materiali, sedemo na novo oblikovana sedeža, ta skupaj z volanom ponujata večjo izbiro nastavitev za doseg udobne namestitve. Novi so še zračniki in upravljalnik klimatske naprave s plavajočimi digitalnimi gumbi ter trije novi informacijski sistemi. Osnoven Media Control omogoča upravljanje radijskega sprejemnika, telefoniranja in navigacije neposredno na pametnem telefonu, nameščenem na posebnem nosilcu na vrhu armaturke. Nadgradnji sta Media Display in Media Nav, z 8-palčnim zaslonom na dotik na očesni višini armaturne plošče. Med drugim je v notranjosti zajetnih 21 litrov odlagalnih površin, prtljažni prostor pa sprejme 410 litrov prtljage.

Kot vsi moderni avtomobili, tudi Dacia Sandero in Sandero Stepway ponujata več aktivne in pasivne varnosti. Poleg okrepljene zasnove vozila, šestih varnostnih blazin in zategovalnikov varnostnih pasov za varnost poskrbita s serijskim samodejnim zaviranjem v sili, opozorilnikom za mrtvi kot ter sistemom eCall za klic v sili. Manevriranje bo olajšano s pomočjo parkirnega asistenta in pripomočka za speljevanje v klanec.

Pod motornim pokrovom večjih novosti ali elektrifikacije zaradi končnih stroškov ni, vseeno pa so zagotovili paleto učinkovitih motorjev, z zmanjšanimi izpusti in porabo goriva. Dizel se je od ponudbe poslovil ostajajo le trije litrski bencinarji, eden od teh tudi na avtoplin. Sandera bodo poganjali osnovni SCe 65, TCe 90 in ECO-G 100. Pri Sanderu Stepway je izbira enaka, z izjemo najšibkejšega SCe 65. Vsi menjalniki so ročni – osnovni petstopenjski ostala dva šeststopenjska, kasneje pričakujemo še samodejni CVT menjalnik.

Kot motorji bodo tudi stopnje opreme tri. Za vstopnega Sandero Acces bo potrebno odšteti 8.990 evrov, za srednjega Essential 9.790 evrov, bogato opremljeni Comfort stane 12.290 evrov. Pri Stepwayu Acessa ni, Essental stane 12.290 evrov, Comfort pa 13.990 evrov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button