NovicePredstavitve

Novi Dacia Jogger

Dacia, ki se jo bodo razveselile velike družine in tisti, ki cenijo morje prostora!

Danes so pri Dacii, na sončni strani Alp, predstavili povsem nov model, ki so ga poimenovali Jogger. Dejansko gre za nam že znanega Lodgya, ki bo pod imenom Jogger namenjen družinam s sedmimi člani. Po besedah slovenskega zastopnika ima Jogger vse ključne elemente za novo štirikolesno uspešnico – praktičnost karavana, volumen enoprostorcev in slog športnega terenca. Skupek vseh teh svetov je cenovno dostopen in uporaben družinski voz.

Kot že njegovo ime, bo v svoja nedrja najraje sprejel aktivne družine, ki se često vozijo na dinamične družinske izlete.

Naštejmo najprej nekaj ključnih podatkov:
– Prostornina prtljažnika od 160 do 1.819 litrov.
– Modularna razporeditev sedeže, od 2 do 7 sedežev.
– Modularni strešni nosilci.
– Sprva na voljo z bencinskima trivaljnikoma TCe 110 in TCe 100 ECO-G agregatoma, kasneje sledi hibridna različica.
– Trije multimedijski sistemi.
– Naročila odprta v novembru, prve dostave kmalu po vstopu v 2022.

Ljubitelji praktičnih in uporabnih družinskih vozil se pripnite. Novi Dacia Jogger je križanec po meri aktivnih in velikih družin. Sicer temelji na enaki platformi kot novi Sandero in po njem prevzema tudi podobo. Vsled uporabnosti za družinske izlete je od tal oddaljen 200 milimetrov, medtem ko celotna karoserija meri nekaj čez štiri metre in pol. Videz je nasploh robusten in zanimiv, nedvomno pa celotno podobo zaokrožijo LED svetila z značilnim Y svetlobnim podpisom dnevnih luči. Zadnje luči so postavljene pokončno in tako zagotovile še več prostora za široka zadnja vrata, ki bodo z veseljem sprejela zajeten volumen prtljage in opreme.

Vsled dolžine 4,5 metra in skoraj treh metrov medosne razdalje, je prostornost vozila ena izmed njegovih ključnih prednosti. Druga in tretja sedežna vrsta sta odstranljivi, ravno tako so modularno prilagodljivi strešni nosilci. Ambient sam po sebi ne preseneča, saj je večinoma povzet po novem nedavno predstavljenem Sanderu.

Multimedija je podprta s tremi med seboj dopolnjenimi sistemi. Osnova je Media Control. S posebnim žepom za priključitev pametnega mobilnika nam omogoča nadzor nad multimedijo kar preko naše nepogrešljive naprave. Naj bo to navigacija, glasba, telefon ali informacije o vozilu, vse boste lahko nadzirali preko mobilnika. Media Display je nadaljnji sistem, ki jo tvorijo zvočni sistem s štirimi zvočniki in osrednji 8-palčni zaslon, ki je orientiran proti vozniku. Podpira povezljivost naprav z Android ali iOS operacijskim sistemom. Nenazdanje je tu še Media Nav, ki dopolnjuje tehnologijo Media Display z razširitvijo brezžične povezljivosti. V vozilo doda dva dodatna zvočnika in dva USB priključka.

Revolucije pod motornim pokrovom za začetek ne bo. Tam bosta domovala ali litrski trivaljnik TCe 110 (110 KM in 200 Nm) ali že znani ECO-G 100 agregat, ki kombinira bencinsko mešanico s pogonom na plin. V letu 2023 pa si lahko obetamo prvega hibridnega štirikolesnika pri Dacii, saj bo takrat na ceste zapeljal Jogger Hybrid. Ta bo imel vgrajen 1,6-litrski atmosferski agregat in dva elektromotorja, ki bosta energijo črpala iz 1,2 kWh zajetne baterije z 230-voltnim sistemom. Med vidnejšimi elektronskimi pomočniki bi izpostavili samodejno zaviranje v sili, sistem za nadzor mrtvega kota, parkirni asistent in pomoč pri speljevanju v klanec.

Dimenzijski podatki:
DxŠxV [mm]: 4.547 mm x 1.784 x 1.632
Medosna razdalja: 2.897 mm
Oddaljenost od tal: 200 mm
Volumen prtljažnika: 160 – 213 L ob vseh vrstah, 565 – 712 L brez tretje, 1.819 L brez druge in tretje vrste. V primeru 5-sedežnika prtljažnik meri med 708 in 842 L.

In za konec še verjetno najpomembnejše za bodoče lastnike Joggerja – cena! Osnovni Jogger (1.0 ECO-G100) z opremo Essential in petimi sedeži, bo na voljo od 15.090 evrov. V kolikor prevažate večjo družino (ali pa več prijateljev) in ste se zazrli proti izvedenki s sedmimi sedeži, potem boste morali odšteti vsaj 15.990 evrov. Velja še omeniti, da bo najbolje darežljivi Jogger (oprema Extreme) dosegljiv od 19.090 evrov dalje.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button