NovicePredstavitve

Novi Citroën C4 še malenkost podrobneje

O prihodu novega Citroëna C4, ki prihaja tudi v popolnoma električni različici, smo že pisali, tokrat pa so Francozi v celoti razgrnili tančico okoli novega Golfovega izzivalca.

Novi C4 bo karoserijsko uvrščen v vmesni prostor med kombilimuzine in kompaktne športne terence kar bo nekakšna novost v segmentu klasičnih »hatchev«. In ravno to je tisto, s čimer naj bi C4 prepričeval kupce – samosvoj karakter z izdatno udobnostjo, po kateri slovijo Citröenova vozila.

Ključni dejavniki nove generacije:

Udobje, ki bo slonelo na hidravlično krmiljenju podvozja.
Digitaliziran ambient z minimalističnim pristopom vendar ohranjenimi osnovnimi stikali (klimatizacija).
Povsem sveža oblika vozila, ki tlakuje pot novim Citröenovim vozilom.
Trije pogonski sklopi z dizelskim, bencinskim ali popolnoma električnim virom.

Francozi so znani po svoji široki ponudbi barvnih kombinacij in tudi pri novem C4 ne bo nič drugače. Na voljo bo sedem karoserijskih barv v kombinaciji s petimi ambientalnimi barvnimi paketi. Če temu dodamo še dolg seznam platišč (16 – 18 palcev) je končnih različic precej. Tudi motorna paleta bo relativno široka, saj v njej domuje kar pet bencinskih različic in dve dizelski, za piko na i pa vsekakor poskrbi električni ë-C4.

Tehnologije za povečanje varnosti med vožnjo so: Active Safety Brake, opozorilnik na nevarnost trka in sistem za preprečevanje nadaljnjih posledic po trku, sistem za nadzor mrtvega kota, prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go, sistem samodejno prilagaja hitrost pred seboj vozečemu vozilu s samodejnim ohranjanjem, Highway Driver Assist, Coffee Break Alert, odčitavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti, samodejni preklop dolgih luči, sistem samodejno preklopi z dolgih luči na zasenčene (in obratno).

Bencinske izvedenke so

PureTech 100 S&S 6-ročni menjalnik,
PureTech 130 S&S 6-ročni menjalnik,
PureTech 130 S&S EAT8 Auto,
PureTech 155 S&S EAT8 Auto in
PureTech 155 EAT8 Auto,
medtem ko dizelske barve zastopata BlueHDi 110 S&S 6-ročni menjalnik in BlueHDi 130 S&S EAT8 Auto. Vsi agregati zadostujejo Euro 6d emisijskim zahtevam.

Ljubitelje elektrike bo naokoli prevažal ë-C4, ki ga poganja elektromotor z močjo 100 kW (136 KM). Slednjemu vir energije zagotavlja 400-voltna litij-ionska baterija kapacitete 50 kWh kar naj bi po WLTP standardu zadoščalo za avtonomijo do največ 350 kilometrov. Polnjenje bo lahko potekalo z močjo 11 kW ob izmeničnem toku oziroma celo do 100 kW ob enosmernem.

Boštjan Horvat
foto: Caranduser

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button