Gospodarska vozilaNovice

Nova Ford Ranger Wildtrak X in Tremor za avanturiste

Paleta Rangerja je okrepljena z novima terensko usmerjenima različicama.

Ford je obogatil ponudbo novega Rangerja z modeloma Wildtrak X in Tremor, ki bosta izpolnila potrebe ljubitelje odprav izven urejenih cest in različnih avantur. Pohvalita se z nujnimi okrepitvami podvozja in edinstvenim vzmetenjem z naprednimi Bilstein blažilniki. Okrepljena zasedba najbolj popularnega poltovornjaka v Evropi bo na voljo že ta mesec, prve dostave pričakujemo avgusta.

Oddelek Ford Pro je za osnovo Rangerja Wildtrak X izbral standardnega Wildtrak, za 26 mm po privzdignili oddaljenost od tal in za 30 mm razširili koloteke ter tako povečali sposobnosti na neurejenem terenu. Zmogljivost dodatno krepijo novi Bilsteinovi blažilniki, ki ne ogrožajo udobja na cesti, prilagojeno je krmiljenje, za večjo brezskrbnost pa poskrbijo jeklene plošče za zaščito dna vozila. Bogatejša tehnološka zbirka zajema sistem Trail Turn Assist z vektoringom navora za 25-odstono zmanjšanje obračalnega kroga. Drugi sistem je Trail Control s podobnim principom delovanja kot tempomat, saj pri hitrosti do 32 km/h skrbi za pospeševanje in zaviranje, voznik pa se lahko osredotoča na krmiljenje po zahtevnem terenu. Za lažje prečkanje skalnatih površin bo skrbel sistem Rock Crawl, predhodno rezerviran le za Rangerja Raptor.

Novega Rangerja Wildtrak X bo poganjal preizkušeni 2-litrski EcoBlue dizelski motor s podporo dveh turbopuhal, ki zmore 205 KM in 500 Nm navora pri 1.750 vrtljajih na minuto, v povezavi z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko naprednega stalnega štirikolesnega pogona. Model Wildtrak z dodatkom X bomo prepoznali po postavnejši drži, dodatnih okrepitvah šasije in višji postavi. Zunanjost krasijo nova črna obroba sprednje maske, poudarjene obrobe blatnikov, emblemi Wildtrak X, očrneli Fordovi logotipi in črna 17-palčna platišča obuta v terenske pnevmatike. Notranjost je odeta v semišu podoben material Miko z vezenjem Wildtrak X, za kontrast poskrbi material Terra z oranžnimi šivi na armaturi, vratih in sredinski konzoli.

Drugi posebej priravljeni Ranger sliši na ime Tremor in temelji na delovno usmerjenem XLT, s katerim si deli nadgradnje šasije ter tehnologijo, pogon pa je enak kot pri Wildtrak X. Prilagojena geometrija vzmetenja ustvari nastopaško držo, kar dodatno popestrijo razširjeni kolesni loki in širši koloteki. Standardno nameščena cevna ojačitev nakladalnega prostora opredeljuje pustolovski videz Ranegerja Tremor, funkcionalno plat pa zastopajo aluminijaste bočne stopnice in izpostavljene vlečne kljuke. Zunanjo podobo zaokrožujejo unikatna Boulder siva karoserijska barva in črni okrasni elementi. Sedeži in tla v Tremorju so vodoodporni in jih je enostavno vzdrževati, uporabnikom bo v pomoč tudi šest stikal na stropu, kamor lahko povežejo dodatno LED osvetlitev ali ostale nadgradnje.

Novi dvojec Rangerjev je mogoče opremiti z inovativnim prilagodljivim strešnim nosilcem Flexible Rack System, ki omogoča prevoz daljših predmetov nad streho, brez neprijetnega zatikanja med zadnjimi vrati in kabino, hkrati ne vpliva na prostornino tovornega zaboja. V kratkem bodo ponudbo fleksibilnega nosilca razširili še na modela Ranger Limited in Wildtrak.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button