NovicePredstavitve

Citroën e-Berlingo in Berlingo N1

Praktični družinski prijatelj sedaj tudi električno na sončni strani Alp

Ljubitelji francoskih družinskih avtomobilov, se končno lahko razveselijo novega Berlinga z ekološkim pogonskim sklopom. PSA-jeva električna ofenziva, ki naj bi vrhunec doživela leta 2025, je obrodila novega e-Berlingo. Poganja ga poznan električen pogon združenja Stellantis, katerega najdemo skoraj povsod, od mestnega malčka Peugeot e-208 do dostavnikov kot je Opel Vivaro-e.

Sestavljajta ga 50 kWh baterija in elektromotor s 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora. Polna kapaciteta baterije zadošča za 280 kilometrov dometa, maksimalna hitrost je odmerjena pri 130 km/h. Baterijo lahko preko hitrega priklopa s 100 kW do 80 odstotkov napolnimo v 30 minutah, sicer se polnjenje do polnega s 7,4 kW stensko polnilnico odvije v sedem in pol urah. Ker je baterijski sklop nameščen čisto na dnu e-Berlinga, je ohranil impresivno prostornost sorodnih modelov z motorji na notranje izgorevanje. Kupci bodo lahko izbrali med dvema oblikama, standardno dolžine 4,4 metra ali podaljšano dolgo 4,75 metra, z odstranljivo tretjo vrsto sedežev. Izvedenka XL ponuja do 4000 litrov prostornine in 3,05 metra dolgo površino za nakladanje. V kolikor ne boste odstranili druge vrste, boste v prtljažniku še vedno dostopali do 2.126 litrov prostora.

Z izjemo pogona, bo električnega Berlinga težko ločiti od ostalih izvedenk. Zunaj ga krasijo oznake ë in modro obarvane obrobe elementov sprednjega odbijača ter stranskih mehurčkov. V notranjosti je prejel spremenjen videz informacijskega sistema in izbirnik treh voznih načinov – Normal z omejitvijo moči na 80 kW, Eco za intenzivno varčevanje omejen na 60 kW in Power s 100 kW za največ zabave.

Tehnološko plat zastopa nič manj kot 18 asistenčnih sistemov, sodobna povezljivost, sistem projiciranja na vetrobransko steklo in opcijski 10-palčni digitalizirani merilniki. S pomočjo Citroënove aplikacije lahko preverjamo stanje baterije in predhodno nastavimo delovanje klimatske naprave.

Poleg električnega Berlinga prihaja na slovenski trg tudi gospodarska izvedenka z oznako N1. N1 bo na voljo z dvema motornima različicama, in sicer BlueHDi 100 in BlueHDi 130. Kot pritiče za gospodarsko vozilo, potniški in tovorni prostor loči neodstranljiva mreža. V osnovnem nivoju opreme Live Pack bodo kupci našli: ESP, ABS,pomoč pri speljevanju v klanec, active safety break, tempomat, USB, Bluetooth, klimatsko napravo, 16-palčna … Ni odveč omeniti, da boste morali tehnični pregled opraviti vsako leto, saj gre za izvedenko N1.

Kaj pa cene? Različica N1 bo kupcem dosegljiva od 23.040 evrov, v kolikor vam je pogled ušel proti najbolje opremljeni različici Shine, pa boste morali odšteti 30.290 evrov. Tisti, ki so nekoliko bolj ekološko naravnani in prisegajo na električne izvedenke, bodo morali za e-Berlinga odšteti najmanj 37.300 evrov, medtem ko se električne XL različice začenjajo pri 41.050 evrih.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com, Citroën

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button