Gospodarska vozilaNasveti in varnostNoviceVarnost

Nebleščeč rezultat akcije Truck & Bus: Največ šoferjev nepripetih, prehitrih ter s pretežkimi vozili

V poostrenem nadzoru, ki je potekal od 18. do 24. julija 2022, smo policisti pri 351 voznikih avtobusov in 5.797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa je del širše preventivne akcije, ki so jo slovenski policisti izvedli skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa.

Nadzore tovornih vozil so izvajali predvsem s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. Takšne kontrole so prejšnji teden potekale tudi v drugih evropskih državah. Pri voznikih so bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Na avtocestah in hitrih cestah ter avtobusnih postajališčih po vsej državi so policisti kontrolirali 351 voznikov avtobusov, od tega 236 tujih, pri tem pa ugotovili 53 kršitev, ki so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu.

Ustavili in preverili so tudi 5.797 voznikov tovornih vozil, od tega 3.829 tujih. Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora.

Za voznike je poleti obremenilna tudi vročina, zato vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju

Ob tej priložnosti policisti znova opozarjajo vse voznike tovornih vozil in avtobusov, da upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.

Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še zlasti med daljšo vožnjo ter v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, lahko namreč pripelje do hude prometne nesreče. Zato je pomembno primerno ukrepanje že ob prvih znakih utrujenosti in zaspanosti (kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti). Varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Poleti je še pomembno, da prezračite in ohladite vozilo, preden se odpeljete, in preverite, ali je vetrobransko steklo čisto. Še pred vožnjo preverite razmere na cestah in se poskušajte izogniti zastojem. Ne vozite dehidrirani, pri sebi imejte vedno dovolj tekočine, ki vas lahko “reši” v primeru zastojev. Poskrbite tudi za primerno senčenje, da vas močno sonce ne zaslepi. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko zelo hitro pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci in starejši.

Upoštevajte pa tudi druga prometna pravila, še posebej v zvezi s hitrostjo, varnostno razdaljo in uporabo varnostnega pasu. Prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in predpisanim omejitvam. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša. Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Vsekakor pa zapisana priporočila še kako veljajo za slehernega voznika med nami.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button