Gospodarska vozilaNovice

Nadhudi Ranger gre na Dakar

Ford Performance se pripravlja na dirko z divjim Rangerjem Raptorjem T1+ na reliju Dakar.

Ford je sporočil, da je napočil čas, da zapolni to vrzel v svojem obsežnem življenjepisu na področju motošporta. Ekstremni dirkaški različici ‘super hudih’ modelov Ford Ranger in Ranger Raptor bosta utrli pot, da bo Ford Performance sodeloval tudi na globalnih terenskih dirkah, vključno z znamenitim relijem Dakar leta 2024 in pozneje.

Skupna ekipa Ford Performance, M-Sport in NWM je do leta 2023 opravila vrsto razvojnih faz in nadaljuje testiranja z modelom NWM Ranger T1+, ki temelji na prejšnji generaciji globalnega Rangerja s 3,5-litrskim motorjem EcoBoost. Med testnimi dirkami bosta predvidoma španski reli Baja España Aragón in maroški Rally du Maroc julija oziroma oktobra, nato pa se bodo naslednje leto spopadli z relijem Dakar.

Ford Performance in M-Sport za reli Dakar 2025 razvijata povsem nov, po meri izdelan Ranger Raptor, ki je zasnovan in izdelan v skladu s pravili razreda T1+ za Dakar.

“Reli Dakar resnično predstavlja sam vrh svetovnih terenskih dirk,” je povedal Malcom Wilson, direktor družbe M-Sport. “S Fordom smo v preteklih letih dosegli velik uspeh na reliju FIA WRC in komaj čakamo, da bomo enako raven osredotočenosti, energije in truda uporabili tudi za tekmovanje z Rangerjem na Dakarju.”

M-Sport velja za vodilnega razvijalca, ki z dirkalnikom M-Sport Ford Puma HybridRally tekmuje v Svetovnem prvenstvu v reliju FIA, obenem pa je izdelovalec motorjev za program Mustang GT3. Podjetje NWM je imelo ključno vlogo že od začetkov relija Raid Ranger, saj je ekipa v svojem obratu v Pietermaritzburgu v zvezni državi KwaZulu-Natal razvijala in izdelovala vozila za tekmovanje v celotnem Dakar T1 južnoafriškem prvenstvu Rally-Raid (SARRC) in po svetu.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button