E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Munro MK_1: Najbolj zmogljiv električni 4×4

Projektiran in grajen na Škotskem.

Bi znali našteti katero škotsko znamko vozil? Verjetno težje kot recimo znamko whiskeyja, vendar to vseeno ne pomeni, da vozil na severu Velike Britanije ne sestavljajo, pa čeprav jih iščemo z lupo. Kot goba po dežju je v letu 2019 vzniknila znamka Munro Vehicles kjer so minuli vikend svetu predstavili menda najbolj zmogljiv električni 4×4. Gre za prvo manjše gospodarsko vozilo, ki ga bodo po nekaj desetletjih sestavili Škoti.

Odlikuje ga stalni štirikolesni pogon, možnost prevoza 1000 kg zajetnega tovora, 3,5t vlečne zmogljivosti in do 16 ur »off road« avtonomije brez vmesnega polnjenja. Pogon zmore 280 kW moči in 700 Nm navora, kar ne najbolj skromnega terenca do stotice požene v okroglih petih sekundah. Najvišja hitrost je omejena na 80 milj na uro (129 km/h), medtem ko naj bi 80 kWh zajetna baterija zagotavljala avtonomijo vse do 270 kilometrov. Električni sistem omogoča polnjenje vse do 100 kW DC (CCS priključek) ter do 22 kW AC, zato čas polnjenja ne bi smel biti ovira.

Škoti so vozilo zasnovala za 50 let delovanja, medtem ko nudijo 5 let tovarniške garancije. Ob predstavitvi so še dodali, da nudijo zares širok nabor prilagoditve specifični rabi vozila, saj kupce iščejo s področja rudarstva, gradbeništva, sotritvenih dejavnosti, kmetijstva ter nenazadnje tudi iz obrambnega sektorja. Cena? 61 evrskih tisočakov brez pretirane domišljije ob nakupu, medtem ko specifična oprema pričakovano terja dodatne zlatnike. Za konce so pri Munro Vehicles še dodali, da trenutno računajo na 250 vozil letno, medtem ko naj bi se v prihodnjih letih ta cifra več kot podeseterila. Naročila sprejemajo na povezavi TUKAJ

Blaž Likovič
foto: Munro

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button