MotociklizemNovice

Suzukijev Superbike dirkalnik prerojen v sodobno Katano

Pri Suzukijevem klasičnem oddelku so se v času karantene poigrali z zanimivim Katana projektom.

Medtem ko globalna pandemija povzroča nemalo preglavic in ovira številne načrte, se je Team Classic Suzuki odločil dolge ure posvetiti zanimivem projektu. V času »lockdowna« so s podporo oddelka Suzuki Vintage Parts v moderno dobo popeljali legendaren model Katana.

Ljubiteljem dobro poznani motocikel iz 80. let prejšnjega stoletja, je doživel nekakšno sodobno reinkarnacijo na osnovi GSX-R1000 Superbike dirkalnega motocikla iz leta 2008. Uporablja enak okvir in štirivaljni motor podjetja Alstare Racing, ki je takrat izdeloval Suzukijeve World Superbike zverine. Pri oddelku Team Classic so namestili nekoliko večjo zadnjo nihajko in po naročilu izdelan podokvir znamke Alpha Perfromance Fabrications. To jim je omogočilo vgradnjo dvojnega zadnjega vzmetenja “stare šole”, kot pri originalni Katani, sicer z vrhunskimi zlato obarvanimi Öhlins blažilniki.

V celoti je bil osvežen litrski agregat z 200 konji, sedaj z novim Alstare kolektorjem, Racefit izpušnim sistemom in Yoshimura EM Pro elektroniko. Slednja bo poskrbela za lažjo vodljivost, kajti motocikel v osnovi ni ravno najbolj primeren za na cesto. Moderna Katana sedi na enako oblikovanih Dymag CH3 trikrakih platiščih, kjer najdemo še sodobne Brembo zavore.

Zadnji del sedeža je bil na novo oblikovan v slogu starega modela, sprednja maska pa je originalen nov del iz Suzukijevega kataloga nadomestnih delov za Katano, a za palec širši. Med novostmi je še sedež prilagojen rezervoarju WS dirkalnega motocikla. Za piko na i so namestili originalno značko in rdeč Suzuki logotip kot pri stari Katani. Rezultat večmesečnega ustvarjanja je fantastičen motocikel, ki se bolje poklanja stari Katani, od tistega kar Suzuki sedaj trži pod istim imenom. Žalostno je le, da gre za enkraten izdelek.

Žiga Kolman
foto: Suzuki

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button