MotociklizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Sezona motociklov v polnem zamahu zato jezdite varno

»Kratke, a sladke« na temo varnosti na motorju.

Moto sezona se počasi seli v drugi polčas in velika večina motoristov je že nabrala kar nekaj kilometrov na sedlu. Vseeno to ni razlog, da bi se pretirano sprostili in pozabili na osnovna varnostna pravila, še posebno ne, v kolikor se vozite zgolj občasno. Zato smo v uredništvu zbrali nekaj kratkih napotkov, ki znajo pomeniti razliko med padcem ali mirnim manevrom.

  • Investirajte v učenje. Obnovitveni tečaji so popularnejši ob začetku sezone, pa vseeno. Bolje pozno kot nikoli.
  • Motorji so zmožni hitrega pospeševanja in visokih hitrosti, vendar v kolikor ste nazaj v sedlu po dolgem času, so vaši reakcijski časi veliko daljši. To je pogojeno tudi s starostjo, kajti reakcija 25-letnika je v povprečju kar trikrat hitrejša kot 30 let starejšega kolega.
  • Poskrbite zase. Veliko nezgod je posledica nepazljivosti voznikov v preostalih vozilih, zato predvidevajte in vozite z dovolj »rezerve« – tako razdalje kot hitrosti. Bodite opazni v svetlobno-odbojnih oblačilih in opozarjajte na svojo prisotnost na asfaltu.
  • Ne varčujte pri opremi, predvsem zaščitni. Dobra čelada, oblačila in škornji lahko ob nezgodi pomenijo razliko med lažjimi ali hujšimi posledicami, da najhujše ne omenjamo.
  • Kupite kvalitetne zaščitne čevlje. Največ poškodb je v predelu gležnjev, zato so dobri motoristični čevlji osnova.
  • Ne zapustite cone udobja. Vozite v mejah svojih zmožnosti in v kolikor je vaša skupina prehitra je ne lovite za vsako ceno. Bolje, da se dobite na cilju kot v bolnišnici.
  • Predvidevajte in pričakujte, preostalim udeležencem pa ne zaupajte 100-odstotno. Nenazadnje pa se iz svojih napak učite in jih ne ponavljajte.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

  1. Mene najbolj moti, ker vsi motoristi misle, da se jim ne more nic naresti, potem se bere pa crno kroniko je pa res zalostno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button